Άρθρο Localit 26 Αυγούστου, 2021

Δημιουργικά εργαστήρια για τη διαφορετικότητα και τη φιλαγνωσία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρεσπών

H δημοτική βιβλιοθήκη Πρέσπας πρόκειται υλοποιεί δύο δράσεις για παιδιά και νέους με θέμα τη φιλαναγνωσία και τη διαφορετικότητα.

Οι δύο παιδαγωγοί, που απασχολούνται στη βιβλιοθήκη, σχεδίασαν δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα: το πρώτο, με τίτλο «Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στην ακριτική Πρέσπα», περιλαμβάνει σκυταλοδρομία βιβλίων με στόχο να προωθήσει και να καλλιεργήσει την αναγνωστική σχέση των μαθητών με τα βιβλία. Το δεύτερο, με τίτλο «Εσύ όπως κι εγώ-εξοικείωση των νέων με τη διαφορετικότητα», περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων (διημερίδα, σχολή γονέων εκπαιδευτικές συναντήσεις, καλλιτεχνικό/θεατρικό εργαστήρι) και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πρέσπας για μια υγιή στάση απέναντι στο διαφορετικό.

Τα δύο προγράμματα υποστηρίζονται από το ΥΠΠΟΑ, την ΚΕΔ Πρεσπών και το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Poliprespa (www.poliprespa.com) , το οποίο υλοποιείται στην περιοχή από τους τοπικούς φορείς και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Εσύ όπως κι εγώ-εξοικείωση των νέων με τη διαφορετικότητα» θα πραγματοποιηθεί δημιουργικό εργαστήρι στις 28, 29 και 30 Αυγούστου 2021 στον χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης για παιδιά και νέους από 14 έως και 20 ετών. Η εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού-Phd, Μάρθα Μαυρίδου, οργανώνει τρεις συναντήσεις με άξονα το βιβλίο της R.J. Palacio «Το θαύμα». Η ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των νέων μέσω του θεατρικού παιχνιδιού με θέμα την εξάλειψη κάθε είδους αποκλεισμού, ρατσισμού, αλλά και την εξάλειψη των στερεοτύπων είναι ο στόχος του εργαστηρίου.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος αποσκοπούν στην αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Η αρχή της αλλαγής αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαπαιδαγώγησης των νέων με καινοτόμες πολιτισμικές δημιουργικές δράσεις με σύμμαχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των Πρεσπών.

Αν μπορείς να αυτοσαρκάζεσαι, αν μπορείς να συγχωρείς, αν αγαπάς τους φίλους, που εσύ επιλέγεις να αγαπάς, αν βλέπεις ομορφιά εκεί που δεν την βλέπουν οι άλλοι, ε, τότε… όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και ένα θαύμα!

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Το θαύμα», R.J. Palacio)

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας είναι απαραίτητη η προεγγραφή/δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα και η χρήση μάσκας προστασίας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής/ πληροφορίες:

-Δημοτική βιβλιοθήκη Πρεσπών τηλ.: 2385052015

-Δήμητρα Ιωαννίδου κιν.: 6980561366

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 24 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία για την έμφυλη βία

Βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων ενάντια στην έμφυλη βία στα σχολεία υλοποίησε…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 05 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αν. Σάμου: Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας πρόγραμμα ανταλλαγής…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 03 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Οι πολίτες απαντούν για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη

Ένα έξυπνο ερωτηματολόγιο για τα προβλήματα μετακίνησης στην πόλη διακινεί ο δήμος Ηρακλείου και καλεί…