Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της δρομολογεί η περιφέρεια Κρήτης. Η χρηματοδότηση του έργου είναι κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και της πράξης «STRATENERGY» του προγράμματος INTERREG, στο οποίο συμμετέχει η περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021, αναμένεται εξοικονόμηση ενέργειας που θα αγγίξει το 40% και σηματοδοτεί μια πρότυπη παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης για όλα τα δημόσια κτίρια της Κρήτης. Η περιφέρεια Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου, προσφέρεται να βοηθήσει τους φορείς για να μπορούν να εντάξουν τέτοια έργα.
Στόχος της περιφέρειας Κρήτης είναι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, την επόμενη δεκαετία να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η στρατηγική της Πράξης STRATENERGY
Επιδιώκει την εδραίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των πλέον αρμόδιων εθνικών δομών Ελλάδας – Κύπρου και αφορά την υλοποίηση μιας σύγχρονης κοινής – στη διασυνοριακή περιοχή – στρατηγικής για την ενσωμάτωση των πρακτικών και τεχνολογιών της Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας (ΑΧΕ) έως το 2030 στα κτίρια φορέων του δημοσίου και ευρύτερα δημοσίου τομέα.
Οι στόχοι του έργου STRATENERGY είναι:
- Υλοποίηση ώριμων στρατηγικών επενδύσεων ΑΧΕ σε δημόσια κτίρια της Ελλάδας και της Κύπρου.
- Οριστικοποίηση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού φορέων του δημοσίου τομέα για το 2030 για την ενσωμάτωση της ΑΧΕ στο κτιριακό τους απόθεμα.
- Ανάπτυξη σύγχρονων εξειδικευμένων εφαρμογών πληροφορικής / μεθοδολογιών για την υποστήριξη αποφάσεων των φορέων του δημοσίου της διασυνοριακής περιοχής.
Οφέλη για την Περιφέρεια Κρήτης:
– Υλοποίηση επιδεικτικής δράσης ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΧΕ στο Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας – Εξοικονόμηση ενέργειας
– Υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαδραστικών δράσεων & ημερίδων στην Κρήτη για την ΑΧΕ
– Συμμετοχή στη διαμόρφωση του «κοινού ελληνοκυπριακού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού» για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια, αναδεικνύοντας τον ζητούμενο «υποδειγματικό ρόλο» των δημοσίων κτιρίων έως το 2030, καθώς και την μετατροπή τους σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEBs).