Άρθρο Localit 19 Φεβρουαρίου, 2016

Ζαρκάδια και αγριογούρουνα στο Σέϊχ-Σου

ζαρκάδιαΣτο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη το περιαστικό δάσος Σέϊχ-Σου, αποτελεί ένα μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της μεσογειακής βιοποικιλότητας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ζαρκάδια και άλλα θηλαστικά όπως λαγούς, τσακάλια, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, εντομοφάγα, σκαντζόχοιρους και τρωκτικά (σκίουρους, αρουραίους, δασοποντικούς, κά).

Μάλιστα όπως αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για… αγριογούρουνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπολογίζεται ότι στο Σεϊχ-Σου συναντώνται πάνω από 80 είδη πτηνών όπως φιδαετός, κούκος, χελιδόνι, ορτύκι, τσαλαπετεινός, πετροπέρδικα, αηδόνι, αγριοπερίστερο, κουκουβάγια, κίσσα, τσίχλα και καρακάξα. Τέλος όσον αφορά στα αμφίβια και ερπετά, πιο συνηθισμένα είναι σαλαμάνδρες, λιμνοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες και νερόφιδα. Στο Σεϊχ Σου συναντώνται και διάφορα είδη σαύρας μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος «κροκοδειλάκι».

Να σημειωθεί ότι έκπληκτοι έμειναν οδηγοί και περιπατητές στην Εξοχή, στις παρυφές του ΣέΪχ –Σου το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, όταν αντίκρισαν δύο νεαρά ζαρκάδια να κινούνται αμέριμνα στον δρόμο προς το «Φιλίππειον».

Τα δύο πανέμορφα ζώα που αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της πλούσιας και ταυτόχρονα σπάνιας  πανίδας της περιοχής, έδειχναν φιλικά, προσιτά και αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Μάλιστα όχι μόνο δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά έμοιαζαν  να «ποζάρουν» στο φακό με χάρη και φυσικότητα, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους έκπληκτους περιπατητές που τα απαθανάτισαν με το κινητό τους τηλέφωνο ή την φωτογραφική τους μηχανή. (Φωτογραφίες του Αργύρη Θεοδοσίου, Προϊσταμένου του ΚΕΠ Χορτιάτη).

Το δάσος του Σέιχ-Σου -σημαίνει «Νερό του Σεΐχη» και προήλθε πιθανώς από αρχαία βρύση της περιοχής- που αναγεννήθηκε μέσα από τις…. στάχτες του με φυσικό και τεχνητό τρόπο περίπου 20 χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 αναδεικνύεται σε μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της τοπικής και μεσογειακής βιοποικιλότητας.

Έχει συνολική έκταση 29.790 στρέμματα και μαζί με τα δάση Κουρή και Χορτιάτη που συνδέονται με τα υψίπεδα του Σέϊχ-Σου αποτελούν το ευρύτερο σύμπλεγμα περιαστικού δάσους και καθιστούν τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ως τον δήμο με την μεγαλύτερη δασοκάλυψη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και το Υπουργείο Γεωργίας το Δάσος αποτελεί «Καταφύγιο Άγριας ζωής» βάση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών (Δ.Δ. 2099/6-7-98)

Φυσιοδίφες και περιπατητές του δάσους που έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες την τοπική πανίδα, αποτυπώνουν πληθυσμούς από 23 είδη ερπετών και αμφιβίων, αρκετά είδη θηλαστικών και δεκάδες είδη πτηνών, όλα προστατευόμενα είδη από την Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΔΕΔΥ: Οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει τη χώρα στην εποχή του Δηληγιάννη και της Πλατείας Κλαυθμώνος αποτελεί «αιτία πολέμου»

Η απάντηση της ΑΔΕΔΥ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη μονιμότητα των δημοσίων…

Ρεπορτάζ 23 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κ.Μητσοτάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Επιβράβευση για συνεπείς, απομάκρυνση για εκείνους που επί μακρόν δεν ανταποκρίνονται

Το θέμα της αξιολόγησης και της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χ. Δούκας: Βρέθηκαν μπουκάλια με οινόπνευμα και αναπτήρες σε τρία σημεία στον λόφο του Λυκαβηττού

Τρία μπουκάλια με οινόπνευμα, δύο αναπτήρες κι ένα σπρέι βρέθηκαν στον Λόφο του Λυκαβηττού από…