Άρθρο Localit 01 Απριλίου, 2024

Υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο.

Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τη δυνατότητα να διαγράφει οφειλές ευάλωτων πολιτών ζητά ο δήμος Περάματος

Γιάννης Λαγουδάκος: «Ευθύνη μας να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια της διαβίωσης για τους ανθρώπους του μόχθου»…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΠΔ σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Με επτά απαντήσεις σε επτά ερωτήσεις αντικρούει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αντιδράσεις Τοπικής…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπεράσματα και προτάσεις της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας για τα αδέσποτα ζώα

Συμπεράσματα και Προτάσεις εξέδωσε η ομάδα εργασίας της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας της αυτοδιοίκησης για…