Άρθρο Localit 01 Απριλίου, 2024

Υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης σήμερα και αύριο.

Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 09 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αίγινας: Κατάλληλο προς πόση το νερό στο νησί

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας, κατάλληλο προς πόση είναι πλέον το νερό στην Αίγινα,…

Ενδιαφέρουν 09 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών: Πασχαλινή προσφορά αγάπης σε ηλικιωμένους

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών προχώρησε σε μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη αγάπης και κοινωνικής…

Ενδιαφέρουν 08 Απριλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Τρικκαίων: Συλλογική προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενόψει Πάσχα

Την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής προσφοράς ανέδειξαν δράσεις φορέων και συλλόγων στα…