Άρθρο Localit 19 Μαΐου, 2022

Υποβαθμισμένα τα 2/5 των εδαφών του πλανήτη

Η συνεχής υποβάθμιση του εδάφους σε όλο τον πλανήτη, επιβεβαιώνεται εκ νέου με την Έκθεση του ΟΗΕ για τις Γαίες του πλανήτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Κύρια αιτία αυτής της υποβάθμισης, που οδηγεί σε έλλειψη φυσικών πόρων, γόνιμου εδάφους, νερού, μείωσης της βιοποικιλότητας, είναι η διαρκής αύξηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών ειδών. Αύξηση που πλέον θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα του πλανήτη να θρέψει την ανθρωπότητα.

Η καλλιέργεια ειδών διατροφής σε υποβαθμισμένα εδάφη γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη, καθώς αυτά εξαντλούνται γρήγορα, όπως και οι υδάτινοι πόροι, ενώ παράλληλα χάνονται φυτικά και ζωικά είδη και επιδεινώνεται η κλιματική κρίση μειώνοντας την ικανότητα της Γης να απορροφά και να δεσμεύει άνθρακα. Ταυτόχρονα επηρεάζεται η ανθρώπινη υγεία, μειώνεται η πρόσβαση σε καθαρό νερό, επιδεινώνεται η ξηρασία, φαινόμενα που επηρεάζουν και την οικονομική σταθερότητα, μειώνοντας το ΑΕΠ κυρίως των πληττόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τον Ιμπραχήμ Τιάου, εκτελεστικό γραμματέα της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 1,6 τρις δολαρίων την επόμενη δεκαετία, για την αποκατάσταση της ποιότητας των εδαφών σε περίπου 1 δις εκταρίων υποβαθμισμένης γης. Ποσό που θεωρείται μεν απαγορευτικό για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, πλην όμως αναγκαίο εάν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το μισό τουλάχιστον της παγκόσμιας ετήσιας οικονομικής παραγωγής, που αντιστοιχεί σε 44 τρις δολάρια ετησίως, η οποία κινδυνεύει λόγω της υποβάθμισης των εδαφών, σύμφωνα με την Έκθεση. Το οικονομικό όφελος από την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης γης θα μπορούσε να ανέλθει σε 125 έως 140 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, που θα ήταν περίπου 50% περισσότερο από τα 93 τρισ. δολάρια, όσο ήταν το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2021.

Πηγή: www.nhmc.uoc.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
THALLA: Ημερίδα για την κλιματική κρίση και την επισιτιστική ασφάλεια

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ORIMAS Lab) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ),…

Κλιματική Κρίση 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Met Office: Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί

Το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στον…

Κλιματική Κρίση 09 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Copernicus: «Βέβαιο» πλέον πως το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος που μετρήθηκε ποτέ

Tο 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ και το πρώτο κατά…