Άρθρο Localit 05 Μαρτίου, 2025

ΥΠΕΘΟ: Καταρτίζονται οι πρώτες Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Γενικής Κυβέρνησης

Στην πλήρη εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) επικεντρώνεται η Λογιστική Μεταρρύθμιση

Στην πλήρη εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) επικεντρώνεται η Λογιστική Μεταρρύθμιση, με αφετηρία την 1/1/2026.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσα στον Μάρτιο θα απευθύνει οδηγίες σε επιλεγμένες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου αυτές να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία με έτος αναφοράς το 2023, σύμφωνα με τη μέθοδο της αναδιατύπωσης (restatement). Η αποστολή των οικονομικών στοιχείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους φορείς αυτούς έως και τον Ιούλιο του 2025.
Να σημειωθεί ότι ήδη το ΓΛΚ δημοσίευσε στις 13 Ιανουάριου 2025 την εγκύκλιο εφαρμογής του ΛΠΓΚ για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2025 απηύθυνε επιστολές σε ιδιαίτερα σημαντικούς και επιφανείς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να δρομολογηθεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με το ΛΠΓΚ.
«Τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, θα χρησιμοποιηθούν από το ΓΛΚ για την κατάρτιση των πρώτων πιλοτικών Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Γενικής Κυβέρνησης. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική τομή για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας, αλλά συνιστά και ορόσημο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με χρονικό όριο ολοκλήρωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2025.
Η δημοσίευση Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Γενικής Κυβέρνησης αποσκοπεί στη διαφάνεια και στην ενημέρωση του πολίτη, μέσω της εφαρμογής σαφών και σύγχρονων προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Με τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής και αποτύπωσης των δημόσιων οικονομικών ενισχύεται η λογοδοσία των δημόσιων φορέων. Παράλληλα, η παροχή ακριβών και κατανοητών οικονομικών στοιχείων επιτρέπει στους πολίτες να έχουν καλύτερη εικόνα για τη χρήση των δημόσιων πόρων, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς και διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στον δημοκρατικό έλεγχο της διακυβέρνησης».

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αλμυρού: Όλα τα δικαιολογητικά με ένα “κλικ”

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού έκανε ο δήμος Αλμυρού, διευκολύνοντας πλέον σημαντικά…

Ενδιαφέρουν 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε δημόσια διαβούλευση νσχ του ΥΠΕΘΟ για τη μεταρρύθμιση του πλασίου δημοσιονομικής διαχείρισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη…

Μη κατηγοριοποιημένο 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ρέντη

Το Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Νάξου και Σταυράκη)  στην καρδιά του Αγ. Ι. Ρέντη, φιλοξενεί…