Η τελετή βράβευσης των μαθητικών έργων που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Επρόκειτο για διαγωνισμό που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κρήτης για τον σημαντικότερο θεσμό της γαστρονομικής περιφέρειας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες σχολείων από όλη την Κρήτη ανέδειξαν μέσα από αφίσες ή βίντεο που δημιούργησαν, τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα τοπικά προϊόντα και τις πολιτιστικές αξίες που κάνουν την Κρήτη παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό.
«Η νέα γενιά μπαίνει μπροστά για να αναδείξει την κρητική διατροφή. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα σχολεία της Κρήτης. Όταν βλέπουμε τα παιδιά και έχουν αυτές τις δημιουργίες, αξίζουν μόνο συγχαρητήρια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε την απονομή των βραβείων μια ουσιαστική πράξη της δημιουργικότητας των μαθητών. «Όταν αναδεικνύουν τις συνταγές της γιαγιάς, τον ντάκο, το ελαιόλαδο και τόσα άλλα προϊόντα, προβάλλουν στον κόσμο τον διατροφικό μας πολιτισμό. Το 2026 θα είμαστε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης και όλοι μαζί συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με ενθουσιασμό και αφοσίωση», υπογράμμισε.
Τα βραβευμένα έργα θα αξιοποιηθούν στην καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη της Κρήτης ως Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026, αποτελώντας παρακαταθήκη δημιουργικότητας, πολιτισμού και γεωγραφικής μνήμης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης πως τα βραβευμένα έργα αφίσας και ορισμένες φωτογραφίες των μαθητών που εκτέθηκαν στο φουαγιέ, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν επίκαιρα μηνύματα για να ενταχθούν στον χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, επεσήμανε πως «με αγάπη και πίστη στην εκπαιδευτική κοινότητα, προχώρησε σε έναν διαγωνισμό για μαθητές όλων των βαθμίδων, που επικεντρώθηκε στον κρητικό διατροφικό πολιτισμό. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τα παιδιά μας απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, τη δημιουργικότητα και την ευαισθησία τους».
Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στον αείμνηστο Νίκο Ψιλάκη, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές και υπερασπιστές της κρητικής γαστρονομίας και παράδοσης.