Άρθρο Localit 02 Φεβρουαρίου, 2023

Βέροια: Η ΔΕΥΑΒ με ευφυή συστήματα περιορίζει το ενεργειακό της αποτύπωμα

Στην προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου, προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βέροιας. Ήδη υπογράφηκε την 1η Φεβρουαρίου, η σύμβαση του έργου από τον πρόεδρο του ΔΣ της επιχείρησης Στέργιο Διαμαντή και τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΚΑΤΤ ΑΕ Κ. Κατσαβριά.

Η καθαρή αξία του έργου είναι 2.014.800,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το έργο αφορά την προμήθεια, την ολοκληρωμένη εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέου συστήματος, με μηχανήματα τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με το ανάλογο λογισμικό και ενσωμάτωση τους στο Κεντρικό Σύστημα Τηλεελέγχου Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Διαρροών Εγκαταστάσεων Ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας.

Με την εν λόγω πράξη θα γίνουν παρεμβάσεις σε πενήντα έξι (56) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου.

Οι Σταθμοί Ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την καταναλισκόμενη ενέργεια, την πίεση και την παροχή στους κύριους τροφοδοτικούς αγωγούς, τη χωρητικότητά και το αρχικό επίπεδο νερού στις δεξαμενές, θα εντοπίζει αυτόματα την ωριαία κατανάλωση (ζήτηση νερού), για ημερομηνία αναφοράς που επιλέγει ο χρήστης, καθώς επίσης και πιθανές τιμές που πρέπει να προστεθούν στη ζήτηση νερού ή να πολλαπλασιαστούν με αυτή, κατ’ απαίτηση του χρήστη.

Επιπλέον, θα ελέγχει την ονομαστική παροχή των αντλιών και θα προσφέρει τη δυνατότητα απομακρυσμένων χειρισμών. Το λογισμικό θα βασίζεται στα στοιχεία ζήτησης νερού και της παραγωγής των αντλιών, ώστε να προσομοιώνει τη λειτουργία του συστήματος. Ακόμα, θα δίνει δυνατότητα καταχώρησης των παραμέτρων λειτουργίας του εξοπλισμού (π.χ. δεξαμενών, αντλιών) σε συνδυασμό με δυνατότητα ανάγνωσης ενεργειακών στοιχείων. Το λογισμικό θα διεξάγει αυτοματοποιημένα πρόταση για τη λειτουργία, η οποία θα ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζήτηση νερού. Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου στη ΔΕΥΑΒ, όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα.

Από την λειτουργία αυτών των ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας θα προέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των παραγωγικών μέσων και γενικότερα εξεύρεση τρόπων μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε επίπεδο, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση του νερού.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης ολοκληρώνουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές υδροδότησης. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλεεποπτείας και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης. Το Λογισμικό ενεργειακής προσομοίωσης και βελτιστοποίησης θα αποτελεί ένα εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. αντλίες σε γεωτρήσεις ή δεξαμενές).

Με την λειτουργία αυτού του Συστήματος επιδιώκεται.

  • Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας που αφορούν στις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια του δικτύου.
  • Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τους και αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας.
  • Η εξοικονόμηση χρόνου εργασίας του προσωπικού, με αποφυγήάσκοπων μετακινήσεων, υπερωρίες κλπ.
  • Η πρόληψη έκτακτων περιστατικών καιη ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του καταναλωτή π.χ. παράνομη είσοδος στις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια.
  • Η δυνατότητα άμεσης και ορθής λήψης αποφάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τη λειτουργία του δικτύου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους καταναλωτές με την δυνατότητα πρόβλεψης των αστοχιών του συστήματος ύδρευσης (π.χ. παύση λειτουργίας αντλιών, γεωτρήσεων, πτώση στάθμης δεξαμενών πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από τους χρήστες).
  • Η λειτουργία των αντλιών σύμφωνα με τη ζήτηση παροχής νερού-μεταβολή των στροφών για τη μείωση ρευμάτων εκκίνησης, πετυχαίνοντας έτσι αύξηση της διάρκειας ζωής και λειτουργίας τωνμηχανημάτων.
  • Η δυνατότητα εποπτείας του υδατικού ισοζυγίου, η επεξεργασία στατιστικών δεδομένων της κατανάλωσης και ο προγραμματισμός των αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης, με σκοπό τη πρόβλεψη ενδεχόμενων αστοχιών του συστήματος  (διαρροές, υπερχειλίσεις) και την πρόληψη έκτακτων περιστατικών και βλαβών του δικτύου.
  • Η περιστολή των ετήσιων απωλειών πόσιμου ύδατος, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαρροών και της αποφυγής υπερχειλίσεων.
  • Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και υδροληψιών της περιοχής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 31 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Ιωαννιτών αναθεώρησε το πρόγραμμα ΒΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ

Την αναθεώρηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε χθες το δημοτικό…

Βιώσιμες Πόλεις 25 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Δες το αλλιώς»: Νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στον Δήμο Πειραιά

«Δες το αλλιώς» τιτλοφορείται το νέο πιλοτικό πρόγραμμα χωριστής συλλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, που υλοποιεί…

Βιώσιμες Πόλεις 18 Οκτωβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στρατηγικό σχέδιο, πρόσθετα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ζητούν οι παρακηφίσιοι δήμοι

Με τη συμμετοχή όλων των παρακηφίσιων δήμων και της Περιφέρειας Αττικής  και χωρίς την παρουσία…