Στις καινοτομίες που υπάρχουν στον επόμενο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews.
Η πρώτη καινοτομία όπως εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών είναι ότι πλέον οι υποψήφιοι θα κλείσουν ραντεβού για να δώσουν εξετάσεις, την ώρα και την ημέρα που τους βολεύει από τη στιγμή που θα ανοίξει ο ΑΣΕΠ, δηλαδή η εξεταστική διαδικασία δεν θα γίνει μέσα σε μια ημέρα.
Όπως είπε η διαδικασία αναμένεται να ανοίξει όπως «υπολογίζουμε την Τετάρτη που μας μπαίνει».
Η δεύτερη καινοτομία είναι ότι ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός, δηλαδή «οι εξετάσεις θα γίνουν μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή».
«Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αυτό που σας είπα πριν δηλαδή να κλείσουμε βάρδιες προκειμένου οι υποψήφιοι να έρθουν να δώσουν τις εξετάσεις την ημέρα και την ώρα που τους βολεύει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δηλαδή υπολογίστε ότι κάθε βάρδια θα είναι περίπου το πολύ 3 ώρες με την είσοδο κτλ. Επομένως έχουμε ένα πολύ πιο μαζεμένο χρονοδιάγραμμα», εξήγησε.
Μάλιστα όπως είπε η κυρία Χαραλαμπογιάννη, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν αμέσως τα αποτελέσματα. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διαγωνιστική δηλαδή, υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή στα μέσα Ιουνίου και θα τελειώσει στα μέσα Ιουλίου. Σειριακά πρώτα στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη, καθώς, τα εξεταστικά κέντρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επομένως, αμέσως μετά το κλείσιμο της διαδικασίας εντός του Αυγούστου, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα βγουν στον αέρα».
Ακόμα σημείωσε ότι μετά τον Σεπτέμβριο, υπάρχει ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2026 γι’ αυτές τις θέσεις και ο προγραμματισμός για το 2027.
Έτσι όπως είπε αυτό «δίνει τη δυνατότητα αντιστροφής του μοντέλου». «Ο στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου της διαγωνιστικής διαδικασίας και του υπολογισμού της μοριοδότησης, ούτως ώστε με το που το έτος για το οποίο έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις οι υπάλληλοι να κάθονται στις θέσεις τους και να αναλαμβάνουν υπηρεσία», σημείωσε.
Όσον αφορά το ζήτημα των προσλήψεων υπάρχει πλέον και η υιοθέτηση ποινών. «Όποιος δεν αποδέχεται τη θέση του διορισμού του, τότε αποκλείεται από τις επόμενες διαδικασίες για τα τρία χρόνια. Στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης ότι πάω να δουλέψω για το Δημόσιο, δεν αναγκάζουμε κάποιον να αιτηθεί να πάει στη Λαμία, ας πούμε, αλλά όταν αρνηθεί τη Λαμία που εκείνος την έχει ζητήσει, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο καθυστερήσεων», υπογράμμισε.
«Έχουμε πάρα πολλά τέτοια φαινόμενα. Δηλαδή να σας πω τώρα, πρόσφατα για την κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2022 και του 2023 από τον προηγούμενο γραπτό διαγωνισμό, έχουμε τουλάχιστον 500 περιπτώσεις που αρνήθηκαν να πάνε στον τόπο που τελικά είχαν επιλεγεί», συμπλήρωσε.
Η τρίτη καινοτομία του επόμενου γραπτού διαγωνισμού είναι ότι υπάρχει μία συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου οι άνθρωποι οι οποίοι θα προσέλθουν από την Περιφέρεια στα εξεταστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης να υπάρξουν κάποιες εκπτώσεις στα μεταφορικά τους.
Ακόμα όπως είπε υπάρχει ακόμα μία καινοτομία που θα αφορά το διάβασμα για τις εξετάσεις και θα είναι μία ανοιχτή και πλήρως προσβάσιμη σε όλους τράπεζα θεμάτων.
«Δηλαδή στην ίδια ύλη που είχαμε πέρσι πρόπερσι, θα έχουν βγει συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις προκειμένου οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν καταλλήλως.. Αυτές οι ερωτήσεις θα βγούνε σε διάφορα σετ. Δηλαδή αυτός που θα δώσει την πρώτη βδομάδα θα έχουμε βγάλει ένα σετ τετρακοσίων ερωτήσεων που θα απευθύνεται για την πρώτη εβδομάδα, ένα δεύτερο σετ ερωτήσεων μετά για αυτούς που θα εξεταστούν την δεύτερη εβδομάδα ούτως ώστε να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι μέσα από την τράπεζα θεμάτων. Για να είμαστε ακόμη πιο πιο πώς να το πω φιλικοί προς τους υποψηφίους μας», εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών.
Για την προσκόμιση των δικαιολογητικών
Αναφερόμενη στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην προσκόμιση των δικαιολογητικών τόνισε ότι «γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια αυτή τη στιγμή προκειμένου το σύνολο των δικαιολογητικών που ζητούνται για την αξιολόγηση που γίνεται από τον ΑΣΕΠ, για τον έλεγχο που κάνει ο ΑΣΕΠ να γίνονται με διαλειτουργικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να προσκομίσω εγώ το πτυχίο πανεπιστημίου μου. Δεν χρειάζεται να προσκομίσω την εργασιακή και την εργασιακή μου εμπειρία από τον ΕΦΚΑ. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το δικαιολογητικό ως δικαιολογητικό. Μας ενδιαφέρει η πληροφορία ότι Χαραλαμπογιάννη είναι απόφοιτος της τάδε σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν με ενδιαφέρει δηλαδή να δω το πτυχίο. Άρα εμάς αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να δηλώσει η Χαραλαμπογιάννη ότι είναι απόφοιτος της τάδε σχολής. Επομένως κατευθείαν να γίνεται ερώτημα στη βάση της σχολής και ο ΑΣΕΠ να το βλέπει υπεύθυνα πια. Επομένως ζητάμε από την πηγή της πληροφορίας την συγκεκριμένη πληροφορία, ούτως ώστε ο ΑΣΕΠ να μην χρειάζεται να ανοίγει όλους αυτούς τους φακέλους.
«Εδώ τώρα θα μας έρχεται κατευθείαν η πληροφορία από την ΑΑΔΕ για το εάν η Χαραλαμπογιάννη είναι κάτοικος Αθηνών», προσέθεσε όσον αφορά τα πιστοποιητικά εντοπιότητας.
Πριν συνταξιοδοτηθεί κάποιος θα αναπληρώνεται η θέση του μέσω ΑΣΕΠ
Ακόμα μίλησε για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, αλλά και την αναπλήρωση κάποιου που εργαζομένου που θα συνταξιοδοτηθεί μέσω του ΑΣΕΠ.
«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν διαγωνισμοί οι οποίοι ολοκληρώθηκαν σε περίπου διάστημα 18 μηνών. Υπήρξαν διαγωνισμοί που ξέφυγαν πάνω από τα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του διαγωνισμού και ανάλογα και με τον όγκο των αιτήσεων», είπε αρχικά.
«Το ζητούμενο είναι η αντιστροφή επί της ουσίας της διαδικασίας. Πριν φύγει με συνταξιοδότηση κάποιος, στο τέλος του χρόνου εμείς θα έχουμε να έχουμε προσλάβει έναν υποψήφιο και να είναι έτοιμος. Το ζήτημα τώρα του ετήσιου προγραμματισμού με τις κενές θέσεις που είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Γιατί είναι κρίσιμο, γιατί επί της ουσίας θα μας επιτρέψει αυτή την ελαχιστοποίηση της διαδικασίας αυτής. Εκτός από τον προγραμματισμό να πω ότι έχουμε θα έχουμε στα χέρια μας φέτος και το καινούριο εργαλείο, το στρατηγικό εργαλείο με όρους τεχνητής νοημοσύνης, που επί της ουσίας θα μας αναδεικνύει ποια είναι τα κενά που πρέπει. Γιατί κενά έχουν όλες οι υπηρεσίες. Το ζήτημα είναι αν είναι επικαιροποιημένοι οι οργανισμοί τους, ούτως ώστε να έρθουμε να καλύψουμε τις πραγματικές τους ανάγκες», προσέθεσε.
«Δηλαδή, όταν έχω έναν οργανισμό που περιγράφει τα κενά πριν από 15 χρόνια και οι μισές διαδικασίες μπορεί να έχουν αυτοματοποιηθεί λόγω της καινούργιας κατάστασης στην ηλεκτρονική εποχή, πρέπει να επικαιροποιήσει τα κενά. Μέσω του εργαλείου του στρατηγικού εργαλείου στελέχωσης με την τεχνητή νοημοσύνη, να αναδειχτούν εκεί που πραγματικά υπάρχουν τα κενά και να στοχεύσουμε, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουμε. Όπως καταλαβαίνετε, εξακολουθεί και ισχύει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση να κάνουμε και μία πρόσληψη», υπογράμμισε η κυρία Χαραλαμπογιάννη.
«Μας ενδιαφέρει να στελεχωθεί το Δημόσιο με ανθρώπους οι οποίοι είναι συνειδητοποιημένοι ότι πάνε να εργαστούν στο Δημόσιο και για το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να μείνει στον τόπο του και να ζήσει εκεί και να μεγαλώσει την οικογένειά του. Άρα εδώ είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για εμάς αυτός ο διαγωνισμός, με όλες αυτές τις καινοτομίες, οι οποίες ξαναλέω, αντιστρέφουν το μοντέλο και μηδενίζουν το χρόνο για την πρόσληψη να πετύχουν. Για εμάς είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο σοβαρό στοίχημα», σημείωσε.