Το έργο της ψηφιακής περιήγησης στο πολιτιστικό και ιστορικό αρχείο του Δήμου Τρίπολης, θα είναι στη διάθεση των ερευνητών αλλά και του κοινού, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Θα προβάλλεται το αρχείο του Μουσείου Παπαναστασίου, το Μαλλιαροπούλειο θεάτρο και τα Σπηλαία Κάψια, ως χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Βασικός στόχος του έργου είναι, η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιοποίησης , η ψηφιοποίηση και η τεκμηρίωση του υλικού σύμφωνα με παγκόσμια αποδεκτά πρότυπα και η ανάπτυξη μιας κατάλληλα δομημένης και οργανωμένης διαδικτυακής δομής για την ηλεκτρονική προβολή και ελεύθερη ανάκτηση των αρχείων από κάθε πολίτη.
Απώτερος σκοπός του είναι, η προστασία του περιεχομένου των αρχειακών τεκμηρίων της ΚΕ.ΔΗ.Τ από τη φθορά του χρόνου μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης τους, αλλά και η ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής σημασίας των αρχείων αυτών μέσα από την παροχή πρόσβασης στα αρχειακά τεκμήρια με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού, ενέργειες τεκμηρίωσης, ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών, εκπαίδευσης αναφορικά με την παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και απόθεση υλικού καθώς και τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών και ενέργειες δημοσιότητας – ευαισθητοποίηση που θα περιλαμβάνουν την κοινωνική δικτύωση μέσω social networks.
Οι πολίτες θα έχουν βελτιωμένη ποιότητα πληροφοριών και πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό, ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες τοπικού ή και κεντρικού επιπέδου, πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό να προσφερθούν εκτός δικτύου ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αποστάσεων, δυνατότητα προσπέλασης πολλαπλών υπηρεσιών μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, εξοικονόμηση πόρων από μετακινήσεις που τώρα πια δεν κρίνονται αναγκαίες, ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση καθώς και επικοινωνιακή προσέγγιση κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά (χρήση πολυγλωσσικών εφαρμογών).
Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές αποτελούν χώρες της ΕΕ όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.
Βασική συνιστώσα του έργου αποτελεί και η κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων με ειδικές ανάγκες ( ΑμεΑ) καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων , μέσα από την ανάπτυξη προσβάσιμων από αυτούς εφαρμογών και υπηρεσιών για το διαδίκτυο και τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης τους σε πληροφοριακά συστήματα.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» της ΓΓΤΤ.