Άρθρο Localit 10 Ιουνίου, 2022

Τρία δίκτυα δήμων σε κοινές δράσεις και έργα κατά της κλιματικής κρίσης

Σε εφαρμογή τίθεται η συμφωνία τριών δικτύων δήμων για δράσεις και έργα θωράκισης από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με οδηγό την εφαρμογή του νέου κλιματικού νόμου (Ν.4936/2022).

Με τη συμφωνία αυτή 74  δήμοι μέλη των τριών Δικτύων, –Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου- θα αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας των τριών Δικτύων Δήμων, του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου. Η υπογραφή του συμφώνου πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 13 Μαΐου 2022  στο δημαρχείο Ηράκλειας Σερρών, από τους Γιώργο Καπεντζώνη δήμαρχο Δωρίδος, Ιωάννη Ταγγαλέκα δήμαρχο Λεβαδέων και Ανδρέα Στεργίου δήμαρχο Αργιθέας, παρουσία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου και  του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Πρώτη συνάντηση εργασίας

Η πρώτη συνάντηση εργασίας των τριών δικτύων Δήμων  πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (Ν.4936/2022).  Τη συνάντηση της ομάδας εργασίας που έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου συντόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου και δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας αυτής.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποκωδικοποίηση του  Εθνικού Κλιματικού Νόμου που ψηφίστηκε στις 26 Μαΐου 2022, και των υποχρεώσεων που επιφέρει στους δήμους όλης της χώρας. Ο κ. Στεργίου τόνισε ότι ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι, προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών καταστάσεων που βιώνουμε και των συνεπειών που αυτές αφήνουν στους πολίτες των δήμων.

Στην συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν η θωράκιση των δήμων από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία, που τους καθιστούν  ευάλωτους αλλά και η αποκατάσταση των συνεπειών από ακραία φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι στιγμιαίες πλημμύρες, με τους περιβαλλοντικούς δείκτες και οικολογικούς κανόνες που πλέον θεσμοθετήθηκαν μέσω του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και των δράσεων ενημέρωσης που προετοιμάζουν, ώστε όλοι οι δήμοι μέλη να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για τις ασφυκτικές υποχρεώσεις που θέτει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
THALLA: Ημερίδα για την κλιματική κρίση και την επισιτιστική ασφάλεια

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ORIMAS Lab) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ),…

Κλιματική Κρίση 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Met Office: Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί

Το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στον…

Κλιματική Κρίση 09 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Copernicus: «Βέβαιο» πλέον πως το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος που μετρήθηκε ποτέ

Tο 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ και το πρώτο κατά…