Άρθρο Localit 23 Αυγούστου, 2022

Το Ζαγόρι στην τελική ευθεία για την ένταξη στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO

Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την ένταξη του Ζαγορίου στα πολιτιστικά τοπία της Unesco, που δρομολογείται εδώ και χρόνια.

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται κλιμάκιο στην περιοχή, το οποίο θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Ήδη, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων του Ζαγορίου και των υπουργείων και η νέα επίσκεψη θα θέσει επί τάπητος το σχεδιασμό, ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο η πρωτοβουλία και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της περιοχής. Η δημοτική αρχή προετοιμάζεται ήδη για τη νέα συνάντηση προσδοκώντας ότι η πρωτοβουλία θα έχει αίσια έκβαση.

Να σημειωθεί ότι το Ζαγόρι, μια μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερης αξίας και σημασίας περιοχή της πατρίδας μας, αποτελεί την πρώτη ελληνική υποψηφιότητα που υποβάλλεται στην UNESCO, για εγγραφή στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων.

Στην όλη διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου εργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εθνολόγοι. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία του συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα», που συγκροτήθηκε γι αυτό το λόγο, ενώ μετέπειτα το «εγχείρημα» στήριξε ο δήμος Ζαγορίου .

Ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς. Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας. Στον φάκελο εντάσσεται, επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 11 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας & Έξυπνων Πόλεων

Πάνω από 30 στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ειδικοί ανέδειξαν καλές πρακτικές, τεχνολογίες και προκλήσεις για…

Ενδιαφέρουν 10 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βραβεία Φιλοζωίας 2025 – Ηρωικές Καρδιές

Η πρώτη μεγάλη τελετή απονομής των «Βραβείων Φιλοζωίας 2025 – Ηρωικές Καρδιές», μια πρωτοβουλία της…

Εκτός Συνόρων ... 04 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος» του Ευθύμη Βαρλάμη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

53 έργα παρουσιάζονται στη Bibliotheca Alexandrina με τη συμβολή διεθνών και ελληνικών φορέων, μεταξύ των…