Επικαιροποιημένα μέτρα για μια συντονισμένη προσέγγιση στους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόταση, προστίθεται στις υπάρχουσες κατηγορίες (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι) ένα νέο χρώμα (σκούρο κόκκινο) στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC.
Το σκούρο κόκκινο θα χρωματίζει τις περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των πιο μολυσματικών μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Αυτές ορίζονται ως περιοχές όπου το αθροιστικό 14-ημερών κρουσμάτων COVID-19 είναι 500 ανά 100.000 άτομα ή περισσότερα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα βασικά ταξίδια.
Τα κράτη μέλη πρέπει να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο να υποβάλλονται σε εξέταση για COVID-19 πριν από την άφιξη και να υποβάλλονται σε καραντίνα / αυτο-απομόνωση. Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.
Δεδομένης της αύξησης της ικανότητας τεστ COVID-19, επικαιροποιείται η σύσταση και δίνεται στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρι περιοχές να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών δεν πρέπει κατ ‘αρχήν να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί από αυτούς να υποβληθούν σε τεστ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου.
Άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, μελέτης ή οικογένειας, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή καραντίνα. Εάν εισαχθεί μια απαίτηση τεστ, η συχνότητα των τεστ σε τέτοια άτομα πρέπει να είναι αναλογική.
Αυτά τα επικαιροποιημένα μέτρα αποτελούν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού εντός και εκτός της ΕΕ. Ακολουθούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών, προκειμένου να επιβραδύνουν την εισαγωγή και τη διάδοση των νέων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.