Ο αγαπημένος λαϊκός ήρωας του θεάτρου σκιών, που η ιστορία του χάνεται μέσα στους αιώνες, βρήκε μια φιλόξενη γωνιά στο Αίγιο και πιο συγκεκριμένα στο μουσείο «Σπίτι του Καραγκιόζη». Το μουσείο με σπάνια εκθέματα από την ιστορία του Καραγκιόζη βρίσκεται σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης».
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με το εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο –Σκηνοθέτιδα και το Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή, συνεργάστηκαν επιτυχημένα υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Η συνεργασία αφορά το πρόγραμμα «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική», παράλληλη δράση του οποίου είναι και η λειτουργία του μουσείου του καραγκιόζη.
Τα εγκαίνια του μουσείου, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 3 Μαΐου με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και παρόντες επίσης καλλιτέχνες από το χώρου του ελληνικού θεάτρου σκιών, ακαδημαϊκούς και επισκέπτες από Αθήνα και Πάτρα.
«Σήμερα είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή καθώς δίνεται η δυνατότητα, στα μικρά και μεγάλα παιδιά της περιοχής μας, να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα μαζί με τον παντοτινό μας φίλο τον Καραγκιόζη», ανέφερε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά.
«Το Αίγιο υπήρξε ένα πολύ μεγάλο φυτώριο καραγκιοζοπαιχτών, με τον πλέον διάσημο, τον Βασίλαρο. Το Σπίτι του Καραγκιόζη θα είναι μία έκθεση που μπορούν να επισκεφθούν παιδιά από όλη την Ελλάδα. Ο Καραγκιόζης είναι ο παιδικός μας φίλος όλων, με αυτόν μεγαλώσαμε, με αυτόν μάθαμε πολλά πράγματα και ξέρω ότι οι μικροί μας φίλοι που είναι εδώ τον προτιμούν πάρα πολύ το καλοκαίρι που γίνονται παραστάσεις», συμπλήρωσε η κα Τσουκαλά.
«Έγινε μια πολύ σπουδαία συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει στο Αίγιο το Σπίτι του Καραγκιόζη και να αποτελέσει την κοιτίδα του Καραγκιόζη. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτό το μουσείο στον τόπο μας και αξίζει να κρατάμε ζωντανή την λαϊκή μας παράδοση», επεσήμανε στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά.
Από την πλευρά της η κα Ιωάννα Παπαγεωργίου που εκπροσώπησε το Εργαστήριο Σκηνική Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε μια αναλυτική αναφορά για τις δράσεις του Εργαστηρίου ενώ έκανε ιστορική αναφορά για την ιστορία του θεάτρου σκιών και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Τέλος, ο Κώστας Μακρής από το Μαύρο Θέατρο της Πάτρας, εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Μουσείου του Καραγκιόζη ευχαριστώντας όσες συνέλαβαν γι’ αυτό, ενώ μαζί με την κα Τσουκαλά βράβευσαν τον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη κ. Τάκη Παλαιοθόδωρο, ο οποίος παρουσίασε την παράσταση «Ο καραγκιόζης ταβερνιάρης».
Τη βραδιά έντυσε μελωδικά η Παιδική χορωδία Αιγιαλείας της ΔΗΚΕΠΑ, που με τη συνοδεία της Μπέσσυς Νάσση στο πιάνο τραγούδησε δύο τραγούδια: «Όπου υπάρχει αγάπη» και «Σαν τονΚαραγκιόζη» και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού κέντρου «Αλέκος Μέγαρης».
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»
Το «Σπίτι του Καραγκιόζη», το οποίο στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», περιλαμβάνει μια πληθώρα σκηνικών αντικειμένων και φιγούρων που καταδεικνύουν ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες για τον Καραγκιόζη του Αιγίου του 20ου αι.
Αρχικά, διαθέτει διαφημιστικά φυλλάδια του Βασίλαρου που έπαιζε στο θέατρο «Όασις» στου Καλλιαντέρη κι από άλλα μέρη. Σχέδια από φιγούρες του Βασίλαρου, σκαλιστές φιγούρες σε χαρτόνι και δέρμα αλλά και φιγούρες από ζελατίνα. Επίσης, ευρίσκονται δύο διαφημιστικές ρεκλάμες από την παράσταση του ίδιου του Βασίλαρου «Ο Καραγκιόζης κυνηγός» καθώς επίσης και σημειώματα που έγραφε πάνω σε φιγούρες και σε τετράδια (ημερολόγια). Τα εργαλεία του χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 μέχρι και το τέλος του ’60.
Στον χώρο εντοπίζονται πάνινα σκηνικά θεάτρου σκιών και φιγούρες από ζελατίνα και χαρτόνι με πανί του που ζωγράφιζε ο Χρήστος Ψαριανός από το 1930 περίπου μέχρι και το ΄50. Αποτελούν εργαλεία που κατασκεύασε για τους καραγκιοζοπαίχτες Βασίλαρο και Ορέστη.
Επιπλέον, περιλαμβάνει αρκετές φιγούρες το ’50 και ’60 κατασκευασμένα από τον Τάκη Παλαιοθόδωρο και φυλλάδια από παραστάσεις μαζί με τον πατέρα του Κώσταρο. Υπάρχουν επίσης κάποια σπάνια σχέδια φιγούρων ζωγραφισμένα σε ρυζόχαρτο.
Έχουν αναρτηθεί φιγούρες σημαντικών παλαιών καραγκιοζοπαίκτων από την Αχαΐα (Γιάνναρος, Κώσταρος, Αλεξόπουλος, Ορέστης, Μητσάκης και Κώστα Μακρή) και έχουν τοποθετηθεί σπάνιες φιγούρες και σκηνικά σημαντικών καλλιτεχνών από την Αθήνα (Καράμπαλης) και την Καλαμάτα (Αβραάμ).
Τέλος, το Σπίτι του Καραγκιόζη διαθέτει φωτογραφικό υλικό από τον καραγκιοζοπαίκτη Βασίλαρο, οι οποίες απεικονίζουν τον μπερντέ και την πράξη της «Αποθέωσης» (ζωντανή αναπαράσταση με ηθοποιούς την τελευταία πράξη του έργου) απ’ το θέατρο του «Καλλιαντέρη». Περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες του Τάκη Παλαιοθόδωρου σε νεαρή ηλικία, όταν έπαιζε μπουζούκι και στιγμιότυπα από τον μπερντέ του.
Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Μόσχος, Αριστοτέλης Μακρής
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Κώστας Μακρής
Αρχειακό υλικό: Κώστας Μακρής
Θεατροπαιδαγωγικές δράσεις: Αριστοτέλης Μακρής
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 με 13.00.
Επισκέψεις σχολείων, κατόπιν συνεννοήσεως, στο τηλέφωνο 26910-28210 (υπεύθυνος: Δημήτρης Ζωιτσούδης), πρωινές ώρες. Είσοδος Ελεύθερη.