Άρθρο Localit 27 Ιανουαρίου, 2023

Το καλοκαίρι του 2022 άλλαξε το κλίμα σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις

Οι πόλεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών το 2022 είχαν θερμοκρασίες παρόμοιες με τις φυσιολογικές θερμοκρασίες  πόλεων που βρίσκονται κατά μέσον όρο 425 χιλιόμετρα νοτιότερα, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία Callendar.

Ειδικότερα αναλύθηκαν θερμοκρασίες πόλεων της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) πέρυσι και τις συνέκρινε με τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της περιόδου 1991 ως 2020.

Από τη σύγκριση προέκυψε ότι  οι πόλεις αυτές είχαν θερμοκρασίες κατά μέσον όρο 1,38 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και παρόμοιες με αυτές που έχουν συνήθως μέρη που βρίσκονται 425 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Τα στοιχεία αυτά  δείχνουν για τη Γαλλία ότι η Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, είχε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές που έχει συνήθως το Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το Χερβούργο, στη βορειοδυτική Γαλλία, με αυτές που έχει η Χιχόν, στην Ισπανία, το Περπινιάν, στη νότια Γαλλία με αυτές της Αθήνας και το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, με αυτές του Αγίου Μαρίνου.

“Αυτό που δείχνουν οι συγκρίσεις αυτές είναι το μέγεθος της ανωμαλίας που υπήρξε το 2022 και από την άλλη πλευρά την τιτάνια δουλειά που θα χρειαστεί για να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή”, υπογραμμίζει ο Τιμπό Λακόντ, γενικός διευθυντής της Callendar, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και έχει την έδρα της στην περιφέρεια του Παρισιού.

“Οι πόλεις έχουν οικοδομηθεί βάσει του κλίματος που είχαν ανέκαθεν και, όταν αντιμετωπίζουμε θερμοκρασίες που είναι τόσο ασυνήθιστες, δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέψουμε το Περπινιάν σε κάτι που να μοιάζει στην Αθήνα”, επισήμανε. “Όλη η αρχιτεκτονική, όλη η πολεοδομία, οι υποδομές, ακόμη και τα σπίτια των κατοίκων θα πρέπει να προσαρμοστούν”, σημείωσε επίσης ο Λακόντ.

Τα οκτώ τελευταία χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που καταγράφηκαν ποτέ σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας όλα κατά περισσότερο από έναν βαθμό τις θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή Copernicus (C3S), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο.

Στην Ευρώπη, την ήπειρο όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, το 2022 κατατάσσεται ως η “δεύτερη πιο ζεστή χρονιά”, αλλά οι θερινοί του μήνες κατέγραψαν ένα νέο ρεκόρ για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλιματική Κρίση 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
THALLA: Ημερίδα για την κλιματική κρίση και την επισιτιστική ασφάλεια

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ORIMAS Lab) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ),…

Κλιματική Κρίση 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Met Office: Το 2025 αναμένεται να είναι μια από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί

Το 2025 αναμένεται να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί στον…

Κλιματική Κρίση 09 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Copernicus: «Βέβαιο» πλέον πως το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος που μετρήθηκε ποτέ

Tο 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ και το πρώτο κατά…