Άρθρο Localit 28 Μαρτίου, 2024

Το Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης εντάχθηκε στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Στο Δίκτυο  Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO εντάχθηκε το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την προσθήκη δεκαοκτώ νέων τοποθεσιών στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Γεωπάρκων σε 213 που προέρχονται από 48 χώρες.

Ανάμεσα στα νέα Γεωπάρκα που βρίσκονται στη Βραζιλία, την Κίνα, την Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, έλαβε επίσημη αναγνώριση και το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης. Συντελεστές του φακέλου, ήταν η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το Επιμελητήριο Τρικάλων, η ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. καθώς και οι δήμοι Μετεώρων και Πύλης.

Ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την περιοχή μας καθώς αναγνωρίστηκε επίσημα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης. Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση η οποία βάζει την περιοχή μας στον παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων. Τα γεωπάρκα εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες συνδυάζοντας τη διατήρηση της σημαντικής γεωλογικής τους κληρονομιάς και τη βιώσιμη προσέγγιση της ανάπτυξης. Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε παγκόσμιο προορισμό τουρισμού φύσης. Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση που ανοίγει νέους δρόμους ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, περιφέρεια Θεσσαλίας, ΟΦΥΠΕΚΑ, Επιμελητήριο Τρικάλων, ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. καθώς και τον δήμο Πύλης. Το Γεωπάρκο αναμένεται να αποδώσει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της περιοχής, μέσα από την περαιτέρω ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Μετεώρων».

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης καλύπτει μια έκταση 2409,5 km2. Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γεωποικιλότητα και γεωλογικά μνημεία καθώς και προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα. Διεθνούς αξίας στοιχεία της γεωποικιλότητας της περιοχής αποτελούν το ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά και η ορεινή μάζα της οροσειράς της Πίνδου από τον Κόζιακα μέχρι το Περιστέρι που περιλαμβάνει εξαιρετικής σημασίας τοπία και γεωτόπους. Τα Μετέωρα αποτελούν σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που έρχονται στην περιοχή για να θαυμάσουν τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και των βράχων καθώς και την πολιτιστική και πνευματική αξία των μοναστηριών. Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, και να συνδεθούν με τους κρυμμένους γεωλογικούς, οικολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της. Η Γεωλογική κληρονομιά της Νότιας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για την ανάδυση και δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών από την καταστροφή του ωκεάνιου χώρου της Τηθύως. Η οροσειρά του Κόζιακα που υψώνεται από την Καλαμπάκα μέχρι την Πύλη, με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα, αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα. Τα βουνά της Νότιας Πίνδου συγκροτούν ένα σύμπλεγμα από κορυφές, οροπέδια, κοιλάδες και φαράγγια που χαρακτηρίζονται από μοναδική άγρια ζωή και ενδημική χλωρίδα και πανίδα. Η περιοχή προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το ιδιαίτερο ορεινό περιβάλλον, απίστευτα σημεία θέας, άγριες ψηλές κορυφές σε συνδυασμό με τις αλπικές λίμνες τους, που αποτελούν απομεινάρια της εποχής των παγετώνων, καθώς και γραφικά και απομακρυσμένα χωριά, που μπορεί να ανακαλύψει κανείς κατά μήκος πεζοπορικών διαδρομών. Μέσα από την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομίας της, παρουσιάζεται η σύνδεση της με τα οικοσυστήματα και την πολιτιστική κληρονομιά αποδεικνύοντας ότι η γεωποικιλότητα αποτελεί την βάση για τον πλούτο των οικοσυστημάτων αλλά και την βάση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το τοπίο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Από σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 20-12-2024) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην περιοχή…

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστρέφει τις πινακίδες από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική…

Ενδιαφέρουν 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρότυπο Παρατηρητήριο από την ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το έργο του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, και το οποίο παρακολουθεί…