Δ. Παπαστεργίου: Οι δήμοι αγωνιούν – Το 2022 θα είναι μια δύσκολη οικονομική χρονιά για την Αυτοδιοίκηση
Τρία κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση ζητήματα, που αφορούν στην επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από το 2022, στην αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, καθώς και στο οικονομικό άνοιγμα από τη διαχείριση του covid, τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικτυακής συνάντησης, στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης (Λάζαρος Κυρίζογλου, α΄ αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ – δημοτικός σύμβουλος Πύλου Νέστορος), οι επικεφαλής των παρατάξεων Ιωάννης Λυμπέρης – δήμαρχος Ήλιδας, «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», Απόστολος Καλογιάννης– δήμαρχος Λαρισαίων και Δημήτρης Μπίρμπας,– δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας –Αγ. Ι.Ρέντη «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» και Νίκος Σακούτης, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης, «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» καθώς και ο Ιωάννης Καραγιάννης γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ.
Τα θέματα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους. Οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022
Οι δήμοι αγωνιούν ότι το 2022 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου επισήμανε τη μεγάλη αγωνία των δήμων για την οικονομική κατάσταση τους το 2022. Εκτίμησε ότι πολύ δύσκολα θα απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αφού το 2021 κατέβαλλαν για το σκοπό αυτό περίπου 300 εκ. ευρώ και τη νέα χρονιά θα κληθούν να επιβαρυνθούν λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας, με επιπλέον 120 εκ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί το κόστος από την επιβολή του τέλους ταφής από 1/1/2022, που θα φτάσει τα 80 εκ. ευρώ, καθώς και το χρηματοδοτικό κενό από τη διαχείριση της πανδημίας που αγγίζει τα 170 εκ. ευρώ, η χρονιά ξεκινά για τους δήμους με άνοιγμα περίπου 370 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ.
Παραμένει το πρόβλημα με την υποστήριξη των ΥΔΟΜ και την έλλειψη προσωπικού, κυρίως στους μικρούς δήμους
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να υποστηριχθούν με προσλήψεις μηχανικών οι ΥΔΟΜ, ενώ τόνισε πως παρά τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, παραμένει το πρόβλημα της στελέχωσης με προσωπικό των μικρών κυρίως δήμων.
Ενώ τέθηκε και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί, μέσα από τη συνεργασία ΚΕΔΕ, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το πρόβλημα με τους ναυαγοσώστες, σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μην προκύψουν και το 2022 τα ίδια προβλήματα με την τρέχουσα χρονιά.
Επίσπευση των διαδικασιών στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»
Τέθηκε από πλευράς ΚΕΔΕ το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών που προβλέπονται για την έγκριση των έργων από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αφού η ΕΥΔ του Προγράμματος χρειάζεται άμεση ενίσχυση με προσωπικό.
Παράλληλα δεν έχει ακόμη γίνει πράξη η συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος.
Να προχωρήσει η ανακατανομή αρμοδιοτήτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να οριοθετηθεί μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσουν οι θεσμικές αλλαγές, ήταν ακόμη ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της μη έγκαιρης απόδοσης στους δήμους των ανταποδοτικών τελών από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, καθώς και η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ανακύκλωσης , γεγονός που αφενός δυσκολεύει τους δήμους στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης κι αφετέρου, θα τους επιβαρύνει οικονομικά με την εφαρμογή του τέλους ταφής.
Δρομολόγηση μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 ενός συνολικού σχεδίου για την οικονομική ενίσχυση των δήμων
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύθηκε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει δρομολογηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των δήμων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των ΚΑΠ με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων, την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους δήμους με τη συνδρομή του κράτους, καθώς κι ένα βιώσιμο τρόπο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Επίσης επισήμανε ότι θα αναζητηθούν τρόποι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής αντοχής για να καλυφθεί μέρος του οικονομικού ανοίγματος των δήμων , ενώ όσον αφορά το τέλος ταφής, αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί από 1/1/2022.
Για να βοηθήσει το ΥΠΕΣ τους δήμους την προσπάθειά τους να αυξήσουν την ανακύκλωση, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι από το «Αντώνης Τρίτσης» για την αγορά εξοπλισμού και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Υπήρξε δέσμευση ότι θα αποδοθεί σύντομα στους δήμους το σύνολο των οφειλόμενων της τελευταίας τριετίας από το ανταποδοτικό τέλος φυσικού αερίου, ενώ και για το ζήτημα των ναυαγοσωστών θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να δοθεί μόνιμη λύση.
2,5 δις στους δήμους τα τελευταία δύο χρόνια
Ο Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μ. Σταυριανουδάκης επισήμανε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πως τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν δοθεί στους δήμους πάνω από 900 εκ. ευρώ, με διάφορους τρόπους , πέραν της τακτικής επιχορήγησης ( μέσω των προγραμμάτων για τα ληξιπρόθεσμα, το πρόγραμμα ΑΞΙΑ, για την αντιμετώπιση του covid, συν επιπλέον δόσεις ΚΑΠ), ενώ μόνον το 2021 έχουν ενταχθεί νέα έργα δήμων , ύψους 1,5 δις ευρώ.
Το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΣ για το 2022
Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως στο σχέδιο δράσης του ΥΠΕΣ για το 2022 προβλέπεται να προχωρήσει η απλοποίηση των διαδικασιών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τους δήμους, ενώ έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα μεγάλο έργο, που αφορά συνολικά τις αρμοδιότητες του Κράτους, στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Ξεκαθάρισε πως αποτελεί κυβερνητική επιλογή να μην ανοίξει συζήτηση για μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την πρωτοβάθμια παιδεία και υγεία. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα υπάρξει παρέμβαση στις αρχές του χρόνου στον Ενιαίο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Για τις προσλήψεις στους δήμους, επισήμανε πως η διαδικασία δρoμολογήθηκε από το ΑΣΕΠ και θα τρέξει μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα έχουμε προσωρινά αποτελέσματα το Μάιο του 2022.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου τόνισε πως πρέπει μετά τη σημερινή συζήτηση να τρέξουν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων με συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα, ενώ επανέλαβε πως η αγωνία των δήμων για τα οικονομικά τους είναι μεγάλη και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το μεγάλο άνοιγμα που θα έχουν τη νέα χρονιά.