Άρθρο Localit 28 Ιουνίου, 2022

Τηλεδιάσκεψη ΚΕΔΕ με δημάρχους και στελέχη δήμων για την πρόσκληση ΕΣΠΑ-ΥΨΗΔ: “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ”

Δ. Παπαστεργίου: Πρώτη φορά τόσα χρήματα στους δήμους για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού  μετασχηματισμού

Από 1η Ιουλίου οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

Ευρεία τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με όλους τους Δήμους της χώρας ενόψει της έκδοσης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Πρόσκλησης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», στο πλαίσιο στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28 Ιουνίου, υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή πλέον των 200 αιρετών και υπαλλήλων των δήμων.

Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της υπό έκδοση Πρόσκλησης, η οποία ήταν σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Μάρτιο και στην τελική μορφή της οποίας ενσωματώθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις των δήμων και της ΚΕΔΕ. Παράλληλα να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε τυχόν ερωτήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι χωρίς, κενά και απορίες να τρέξουν τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης, ενώ συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Τσαντίδης, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Ψηψιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου, Μανώλης Γιάμπουρας, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», Θεόδωρος Καρούμπαλης, προϊστάμενος Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός».

Δ. Παπαστεργίου: Πρέπει οι δήμοι να δούμε ποιες εφαρμογές έχουμε πραγματικά ανάγκη για να μην πάνε τα χρήματα χαμένα

Ανοίγοντας τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάστηκε σήμερα η Πρόσκληση, «όχι  γιατί αφορά στα ψηφιακά αλλά γιατί για πρώτη φορά συνέβη με το ΕΣΠΑ, αυτό που  ζητούσαμε  για τόσα πολλά χρόνια να γίνει. Μέχρι τώρα μαθαίναμε για τις προσκλήσεις, οι οποίες γίνονταν κυρίως μέσω των ΠΕΠ, την τελευταία ώρα και τρέχαμε ασθμαίνοντας να ετοιμάσουμε μελέτες. Λέγαμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και να είμαστε όχι μόνο ενήμεροι αλλά να συμμετέχουμε στην έκδοση των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ. Αυτό ακριβώς που έγινε τώρα δηλαδή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και περιποιεί τιμή και για τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και για όλα φυσικά τα στελέχη του υπουργείου».

Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη της Πρόσκλησης ανέφερε:

«Τι κάναμε τώρα;  Τώρα λοιπόν σκεφτήκαμε ότι η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να είναι κτήμα και αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε Δήμου, μικρού ή μεγάλου.

Και δεν βγήκε η πρόσκληση όπως εμείς φανταζόμασταν ότι θα είναι βολική, αλλά καθίσαμε ΚΕΔΕ, ΠΕΤΑ αλλά και ΕΕΤΑΑ, και με τη δουλειά που έκανε η Επιτροπή μας, οργανώσαμε και  καταρτίσαμε ένα πρώτο market place με κατασκευαστικές εφαρμογές αυτές που θεωρούσαμε εμείς ΚΕΔΕ και Υπουργείο ότι θα έχουν ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους δήμους  να μας πουν τι θεωρούν  και εκείνοι σημαντικό. Στην ουσία έγινε ένας πολύ σοβαρός  διάλογος για να φτάσουμε σήμερα πλέον να συζητάμε τις λεπτομέρειες. Η Πρόσκληση μας στάλθηκε εδώ και δέκα μέρες και είναι όπως τη σχεδιάσαμε εμείς που είμαστε οι “τελικοί «οφθαλμοί”».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέφτουν τόσα χρήματα στους δήμους για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού  μετασχηματισμού», προσθέτοντας ότι «είναι τεράστια ευκαιρία για όλους» ενώ παράλληλα απηύθυνε παράκληση ως δήμαρχος να μην πάνε τα χρήματα αυτά χαμένα.

«Πρέπει, τόνισε, να καθίσουμε και να δούμε αυτές τις εφαρμογές που  έχουμε πραγματικά ανάγκη, επειδή είναι πολύ μεγάλο κομμάτι και η αγορά την ώρα αυτή  είναι σε αναβρασμό. Και επειδή θα έρθουν εταιρείες – και καλά θα κάνουν  να έρθουν – να μας παρουσιάσουν την  πραμάτειά τους,  να  σκεφτούμε μόνο ότι πρέπει να πάμε ανάποδα. Και ανάποδα σημαίνει όχι να βρούμε μια ωραία λύση και να ψάξουμε τρόπο να την υλοποιήσουμε αλλά  να δούμε τα πραγματικά προβλήματα των δήμων μας. ΄Αλλα προβλήματα έχει ένας μεγάλος δήμος, άλλα ένας μικρός. Να  τα καταγράψουμε και να ψάξουμε να βρούμε τις λύσεις  μέσα από την αγορά.  Πάρα πολύ παρήγορο ότι  πλέον η αγορά της πληροφορικής  στην Ελλάδα ανοίγει, ανοίγει ωραία. Πρέπει να πιάσουμε  δουλειά για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα».

Ο  πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης τόνισε ότι σε έξι μήνες  μια μεγάλη και δύσκολη πρόσκληση 228 εκατ. ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, και από 1 Ιουλίου, θα μπορούν οι δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Αναφερόμενος στην Πρόσκληση είπε ότι «για τις 38 δράσεις που περιλαμβάνει έχουν γίνει πρότυπα τεύχη μελέτης, πρότυπα τεύχη διακήρυξης, ενώ υπάρχουν δύο υποδείγματά της που αφορούν ένα τον σύμβουλο και ένα τις δράσεις δημοσιότητας, τα οποία δεν αποτελούν κομμάτι της πρόσκλησης, και  τα οποία μπορούν να αποσταλούν στους δήμους, εφόσον επιθυμούν για να διευκολυνθεί το έργο τους.

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό σημείωσε «οι δήμοι ως αναθέτουσα αρχή  έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο τρόπων: Ένας ενιαίος διαγωνισμός που να προσφέρει 6 -7 δράσεις συνολικά και η εταιρεία που θα έρθει θα πρέπει να δώσει συνολικά και για τις 7  δράσεις την προσφορά της. Ο δεύτερος τρόπος  είναι η επιλογή ενός διαγωνισμού με τμήματα, με το πρακτικό, όπου θα μπορεί κάποιος να προσφέρει  μόνο σε αυτή τη λύση».

Ο Κώστας Τσαντίδης  σημείωσε ότι εξαρχής στόχος ήταν να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολος ο τρόπος για υποβολή προτάσεων από τους δήμους προς τη διαχειριστική επιτροπή για έγκριση.

«Έχει γίνει, τόνισε, μια αρκετά μεγάλη διαβούλευση στο κομμάτι του market place και θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει σε ένα καλό σετ επιλογών.  Θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή σας  να επιλέξετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για το δήμο σας. Είναι ένα, θεωρούμε, αρκετά δομημένο έργο. Το μπάτζετ έχει προσεχθεί. Μάλιστα δώσαμε μια μικρή αύξηση για τους μικρούς  και πολύ μικρούς δήμους ώστε να μπορέσουν να πάρουν κι αυτοί  όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές».

Ο Μανώλης Γιάμπουρας σημείωσε ότι είναι η πιο συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

«Είναι, είπε, μια πρόσκληση πολύ μεγάλου μεγέθους, 222 εκατ. θα δείτε ονομαστικά στην πρόσκληση αλλά στην πραγματικότητα φτάνει τα 228 εκ. ευρώ. Υπάρχει μια αύξηση 10%, η οποία αναφέρεται στα ψιλά γράμματα».

Ο  κ. Γιάμπουρας σημείωσε ότι έγινε «μια συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε περίπου από κάτω, με την έννοια ότι  η συμμετοχή της ΚΕΔΕ ήταν από την πρώτη στιγμή. Έχουν  ακολουθηθεί διαδικασίες εκτεταμένης διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους σχεδόν σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και σε ένα αρκετά σύντομο διάστημα σε σχέση με το μέγεθος και την πρόκληση που έκρυβε από πίσω της μια τέτοια παρέμβαση, είμαστε έτοιμοι  από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά να υποδεχόμαστε προτάσεις».

Σχετικά με την προσέγγιση των Δήμων στην πρόσκληση, τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία που πρέπει να δουν οι Δήμοι, να διαλέξουν  τις εφαρμογές οι οποίες πράγματι  θα έχουν ένα  αντίκτυπο στους πολίτες, την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματικότητα. Προφανώς θα μιλήσουν με την αγορά, αλλά δεν πρέπει να «παρασυρθούν» από την αγορά, πρέπει να ακούσουν και να κρίνουν και να τεκμηριώσουν τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν».

Ο Θεόδωρος Καρούμπαλης υπογράμμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά. «Δεν πρέπει οι δήμοι να σκέφτονται με ορίζοντα το τέλος του 2023, που τελειώνει το ΕΣΠΑ. Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πράξεις και στην επόμενη περίοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Πρόσκληση, η οποία αναμένεται να ανοίξει την 1η Ιουλίου, έχει προϋπολογισμό 228 εκ. ευρώ, απευθύνεται στους 315 δήμους της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 100 χιλιάδων κατοίκων και στα νομικά πρόσωπα  αυτών. Το έργο έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων  στις οποίες συγκαταλέγονται η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 21 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής: «επί…τέλους μία θετική εξέλιξη»

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για το τέλος ταφής…

ΚΕΔΕ 15 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού συνυπέγραψε η ΚΕΔΕ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και…

ΚΕΔΕ 10 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λ. Κυρίζογλου: Ατυχής η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αλλά το θέμα δεν προσφέρεται για εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση -Εμμένουμε στη θέση μας για οριστική κατάργηση του τέλους ταφής

  Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το τέλος ταφής Την πρώτη συνεδρίαση για…