
Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο τηλεδιαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της Έδεσσας, ενός έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 712.560€ (574.645,11 € πλέον ΦΠΑ), όπως ενημερώνει ο Δήμος Έδεσσας.
Το εν λόγω έργο θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑ Έδεσσας να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση σε όλες τις δεξαμενές και τα υδραγωγεία με τα οποία υδροδοτείται η πόλη, ενώ έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες κατά μήκος του δικτύου για τους ελέγχους διαρροών.
Ο εξοπλισμός που θα δίνει στοιχεία για την παροχή, την πίεση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη στάθμη σε δεξαμενές και υδραγωγεία, όπως επίσης και οι αισθητήρες σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου, έχουν ήδη εγκατασταθεί. Μένει ο προγραμματισμός και η παραμετροποίηση του συστήματος, προκειμένου να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του και να εισάγει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης της Έδεσσας στη νέα εποχή.
Ουσιαστικά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών θα επιτυγχάνεται ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων στον εντοπισμό, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των βλαβών, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.