Άρθρο Localit 02 Φεβρουαρίου, 2023

Τη σύμβαση ανάθεσης των μελετών για την ανάπλαση της Αριστοτέλους υπέγραψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας

Τη σύμβαση ανάθεσης των μελετών που αφορούν την ανάπλαση της Αριστοτέλους, της πλατείας και του μνημειακού άξονα της Θεσσαλονίκης, και προχωρούν σε συνέχεια του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σήμερα νιώθω και χαρούμενος και περήφανος, γιατί αυτό το εμβληματικό έργο που είχαμε εξαγγείλει το 2019 μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης μας επιτέλους αποκτά μια πιο φρέσκια εικόνα.  Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνει το πιο κεντρικό της σημείο, ώστε πλέον η εικόνα μιας ευρωπαϊκής, μιας μεσογειακής μητρόπολης να είναι γεγονός. Πέρα από την καλύτερη ποιότητα ζωής που θα προσφέρει στους πολίτες της, η Θεσσαλονίκη θα προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα στους επισκέπτες της. Η ανάπλαση της Αριστοτέλους είναι το σημαντικότερο εισιτήριο για τη νέα εποχή στη Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε, στη Θεσσαλονίκη που οραματίζονται όλοι οι Θεσσαλονικείς», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Την εκπόνηση των μελετών ανέλαβε η ομάδα που ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης (Αριάδνη Βοζάνη: αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ, Παρασκευή Φανού: υποψήφια διδάκτωρ ΕΜΠ).

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να έχουμε μια μελέτη που θα μας αποδώσει ένα έργο που γίνεται, κοιτώντας το μέλλον της πόλης και αναδεικνύοντας την ιστορική ταυτότητα τόσο του άξονα όσο και της πλατείας Αριστοτέλους. Ελπίζουμε η μελέτη να βιωθεί με θέρμη από τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ.Βοζάνη.

Τα έργα ανάπλασης θα εξελιχθούν σε μια έκταση 32.500 τ.μ. και αφορούν την πλατεία και τον άξονα της Αριστοτέλους από το παραλιακό μέτωπο μέχρι και την οδό Εγνατία. Στην περιοχή μελέτης περιλαμβάνονται και τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας του άξονα από το μέτωπο της θάλασσας.

Η εμβληματική αρχιτεκτονική της Αριστοτέλους αποτελεί στοιχείο διεθνούς αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης. Ο νέος σχεδιασμός που θα προκύψει αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της περιοχής ως ισχυρού τοπόσημου αλλά και να αναδείξει την ιδιαίτερη ιστορική και λειτουργική ταυτότητά της.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Τήλος έγινε σύμβολο βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρώπη

Η Τήλος, το μικρό διαμάντι του Αιγαίου, κατάφερε αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο: έγινε…

Βιώσιμες Πόλεις 20 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Αναβάθμιση φωτισμού στην πλατεία Κουμουνδούρου και το πάρκο «Βασίλης Αυλωνίτης» στη Ριζούπολη

Ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε μια σημαντική παρέμβαση για τη βελτίωση του αστικού φωτισμού σε δύο…

Βιώσιμες Πόλεις 18 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Γρεβενών

Είκοσι μωβ κάδους για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων, τοποθέτησε σε επιλεγμένα σημεία της πόλης…