Άρθρο Localit 09 Μαΐου, 2025

Τη δυνατότητα να διαγράφει οφειλές ευάλωτων πολιτών ζητά ο δήμος Περάματος

Γιάννης Λαγουδάκος: «Ευθύνη μας να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια της διαβίωσης για τους ανθρώπους του μόχθου»

Τη θεσμοθέτηση  δυνατότητας των δήμων για  διαγραφή ή και ελάφρυνση  οφειλών ευάλωτων πολιτών προς τους ίδιους τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ αυτών καθώς και παύσης της πειθαρχικής δίωξης και του καταλογισμού των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων των Δήμων,  ζητά από την κυβέρνηση  με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Περάματος.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι προστίθεται να αναλάβει το βάρος τον οικονομικών ελαφρύνσεων ή και διαγραφών οφειλών για περιπτώσεις ευάλωτων δημοτών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, και ειδικότερα περιπτώσεις  φτωχών, ατόμων με αναπηρίες, πολύτεκνων, τρτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών και μακροχρόνια ανέργων.

Το ψήφισμα θέτει στο κάδρο τους νόμους 4978/2023, 5027/2023 και 5142/2024, σύμφωνα με τους οποίους, οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, υποχρεούνται  «αμελητί» να βεβαιώνουν και να εισπράττουν χρέη από τους δημότες  λογοδοτώντας ταυτόχρονα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δημοτικές παρατάξεις του Περάματος υπογραμμίζουν στο κείμενο του ψηφίσματος,  ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι απειλούνται με πειθαρχικές ποινές και καταλογισμό, για τυχόν παραλείψεις στην υλοποίηση των εντολών, ενώ παράλληλα και οι εφορίες  έχουν πλέον τη δυνατότητα με αναγκαστικά μέτρα, μέχρι πλειστηριασμών, να εισπράττουν για λογαριασμό των Δήμων, παρακρατώντας 5% από τις εισπράξεις.

Σε αντίθεση με τους μεγαλοοφειλέτες που διαθέτουν τα «εργαλεία»,  δυνατότητα πτωχεύσεων, και κλεισίματος Α.Ε, τονίζει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, «αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα, των οποίων τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά με χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους, το νερό, και ζουν με επιδόματα  ΚΕΑ».

Ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος δήλωσε:  «Στο Πέραμα του μόχθου και της εργατιάς, με καταφανείς τις περιπτώσεις των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, έχουμε υποχρέωση ως δημοτική αρχή να επιδεικνύουμε ανθρωπιά στις πρωτοβουλίες μας , προστατεύοντας το βιος και τη βιωσιμότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ούτε ένας δημοτικός υπάλληλος στο Πέραμα δεν βρίσκει το σθένος να προχωρήσει σε πράξεις που από την τοπική κοινωνία χαρακτηρίζονται ανάλγητες,  προωθώντας διαδικασίες κατασχέσεων ή και πλειστηριασμών για χρέη προς τον Δήμο. Ζητάμε από την κυβέρνηση να προστατέψει υπηρεσιακά τους ίδιους τους υπαλλήλους, για να μπορούν με ανθρωπιστικά κριτήρια  να σώζονται οι πολίτες από την αναγκαστικότητα της εισπραξιμότητας.  Ζητάμε  την κατανόηση της Πολιτείας από αυτόν εδώ τον πολύπαθο , απομακρυσμένο Δήμο της Β Πειραιώς, όπου ζουν άνθρωποι νοικοκυραίοι, που κοπιάζουν για το μεροκάματο , ώστε να αντέξουν στις κακουχίες οι  οικογένειές τους»

 Η τροπολογία

Ακολουθεί το κείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας που στηρίζεται στο  Ν. 3463/2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων:

«Α. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους Δήμους, ολόκληρων ή εν μέρει, για τους φτωχούς, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.

Β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια, μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες, που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.

Γ. Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας και εφεξής, παύει η πειθαρχική δίωξη και ο καταλογισμός των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων των Δήμων, όπως αυτοί ορίζονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τη σχετική νομοθεσία, για μη εφαρμογή των υποχρεωτικών αναγκαστικών μέτρων, για οφειλές που σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαγραφή τους».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΠΔ σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Με επτά απαντήσεις σε επτά ερωτήσεις αντικρούει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις αντιδράσεις Τοπικής…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπεράσματα και προτάσεις της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας για τα αδέσποτα ζώα

Συμπεράσματα και Προτάσεις εξέδωσε η ομάδα εργασίας της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Εργασίας της αυτοδιοίκησης για…

Ενδιαφέρουν 09 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καρποί Ποσειδωνίας στις ακτές – Έκκληση για καταγραφή αυτού του σπάνιου φαινομένου

Τις τελευταίες ημέρες σε πολλές παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στο Ιόνιο, παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις…