Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, στον χώρο του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου, παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη.
Πρόκειται για τον έβδομο τρύγο, όπως θύμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε το 2013 και αποτέλεσε μια πρωτοβουλία η οποία αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και πιάνουν τόπο και αποδίδουν καρπούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη γειτονιά αλλά και για ολόκληρη την πόλη να υπάρχει ένας πνεύμονας πρασίνου, όπως είναι ο αμπελώνας. «Από ένα υπέροχο κομμάτι της Θεσσαλονίκης παράγεται καταπληκτικό κρασί», επεσήμανε ο κ. Ζέρβας.
Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου είπε ότι η φετινή παραγωγή είναι πολύ καλή και εξέφρασε την προσδοκία «ότι θα βγάλουμε, όπως και πέρυσι, ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί». Τον προηγούμενο μήνα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε ο τρύγος των λευκών ποικιλιών του αστικού αμπελώνα. «Τα λευκά έχουν ζυμωθεί εδώ και αρκετές μέρες, η ρομπόλα μας πάει πολύ καλά φέτος, ενώ πάρα πολύ καλά πηγαίνει και η κλασική μαλαγουζιά», ανέφερε ο κ. Γεροβαλείου, τονίζοντας ότι ο αστικός αμπελώνας αποτελεί έναν πνεύμονα οξυγόνου που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της γύρω περιοχής. «Οτιδήποτε όμορφο ο κόσμος το αγκαλιάζει και το προσέχει», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης υπενθύμισε ότι ο αστικός αμπελώνας φέρει την προσωπική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του το 2013, όταν διατελούσε Αντιδήμαρχος Πρασίνου. «Ο Δήμαρχος είχε ένα όραμα και το όραμα αυτό το αγκάλιασε όλη η Θεσσαλονίκη», σχολίασε ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας ότι «θα είμαστε στο σημείο αυτό για πολλά χρόνια, παράγοντας αυτό το υπέροχο κρασί της Θεσσαλονίκης».
Ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Συντήρησης Κήπων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου, του Εργαστηρίου Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κτήματος Γεροβασιλείου.