Άρθρο Localit 22 Αυγούστου, 2012

Θέρμανση μέσω .. αέριων αποβλήτων στην Καρλσρούη

 Με την Καρλσρούη να … πρωτοστατεί στο εγχείρημα, η Γερμανία βάζει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της για θέρμανση μέσω ενέργειας που παράγεται από ανακύκλωση αέριων αποβλήτων.

Συγκεκριμένα στο διυλιστήριο πετρελαίου Μiro της Καρλσρούης, διαπιστώθηκε πως από τη διαδικασία της διύλισης του πετρελαίου παράγονται εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Μέχρι πρόσφατα η θερμότητα αυτή διοχετευόταν στην ατμόσφαιρα, μία αδικαιολόγητη σπατάλη που ο δήμος της Καρλσρούης, αποφάσισε να «εξορθολογήσει» χρησιμοποιώντας τα αέρια αυτά απόβλητα, για τη θέρμανση των σπιτιών στις γύρω περιοχές.

Το όλο σχέδιο ονομάζεται «Περιφερειακή Θέρμανση», και προβλέπει ότι το υπόλοιπο της θερμότητας θα διοχετεύεται σε σωλήνες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων. Η «Περιφερειακή Θέρμανση» θα αξιοποιεί την ήδη υπάρχουσα θερμότητα που παράγεται στο διυλιστήριο αλλά και στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Αν και το κόστος είναι υψηλό, καθώς η επέκταση προγράμματος θα κοστίσει στο δήμο 30 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα οφέλη είναι μεγάλα αφού 30 χιλιάδες σπίτια θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θέρμανσης, εξοικονομώντας 65.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Προς το παρόν η περιφερειακή θέρμανση στη χώρα καλύπτει μόλις το 14% της αγοράς στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο η Γερμανία έχει βάλει ως στόχο μέχρι το 2050, το 80% της ενέργειας που θα παράγεται στη χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Έρευνα ... 17 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Η φωνή σου, η πόλη σου»: πώς οι νέοι αντιλαμβάνονται τις τοπικές κοινωνίες

Η σχέση των νέων με τις τοπικές κοινωνίες σήμερα Η ενεργή συμμετοχή των νέων στις…

Ευρωπαϊκά 13 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρη: Η οικονομικά προσιτή ενέργεια προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής και ρόλου της Αυτοδιοίκησης
Ευρωπαϊκά 12 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το νέο ΠΔΠ 2028–2034 και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας στη νέα προγραμματική περίοδο και ο ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής…