Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΠ Προστασία Μνημείων υπήρξε το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Φέτος στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης της γνώσης και επιστημονικής κατάρτισης στον επιστημονικό τομέα της προστασίας μνημείων, διοργανώνει ένα θεματικό εργαστήριο με θέμα τη διαχείριση μνημείων. Είναι ένα ζήτημα πολύπλευρο, υψηλού ενδιαφέροντος, το οποίο εμπεριέχει μεθόδους και τεχνικές τεκμηρίωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των υλικών καταλοίπων της Ιστορίας. Το Εργαστήριο θα επικεντρωθεί στο παράδειγμα του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ) [https://www.ltcp.ntua.gr/] σε ένα από τα πιο γοητευτικά εργοτάξια ιστορικών τόπων που έχουμε στην Ελλάδα και το οποίο συγκεντρώνει έναν ευρύ και μοναδικό ιστορικό, βιομηχανικό, τεχνολογικό, αρχιτεκτονικό και τοπιακό πλούτο.
Το Θεματικό Εργαστήριο απευθύνεται σε αρχιτέκτονες και θα διοργανωθεί την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου 2024. Θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του ΤΠΛΛ, καθώς και στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στην Αθήνα και είναι υπό την αιγίδα του δήμου Λαυρεωτικής.
Το Εργαστήριο στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων για την πολύπλευρη ανάγνωση των μνημειακών χώρων, την πρακτική εμβάθυνση μέσω άσκησης στο πεδίο του ΤΠΠΛ και, τέλος, τη διατύπωση συγκεκριμένων σεναρίων αποκατάστασης, προβολής και διαχείρισης.
Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα του Θεματικού Εργαστηρίου, προβλέπονται εισηγήσεις και άσκηση πεδίου. Οι εισηγήσεις, κυρίως με μεθοδολογικό και εφαρμοσμένο περιεχόμενο, θα γίνουν από ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους μελετητές στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, συνόλων και τόπων. Η άσκηση πεδίου θα λάβει χώρα σε σημεία ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου και εντός του ΤΠΠΛ, όπως το αρχαίο θέατρο Θωρικού, τα αρχαία μεταλλεία, τα νεοκλασικά κτίρια, στις εργατικές κατοικίες και στα βιομηχανικά συγκροτήματα. Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της άσκησης πεδίου (ένα σενάριο διαχείρισης), με συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο δύναται να αποτελέσει τη βάση συλλογικής επιστημονικής δημοσίευσης.
Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από τους: Νίκο Μπελαβίλα, Καθηγητή ΣΑΜ ΕΜΠ, (επ.υπεύθ.), Έλενα Κωνσταντινίδου, Αν. Καθηγήτρια ΣΑΜ ΕΜΠ, Ελευθερία Τσακανίκα, Αν. Καθηγήτρια ΣΑΜ ΕΜΠ, Μαρία Μπαλοδήμου Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχ ΕΜΠ ΕΔΙΠ, ΣΑΜ ΕΜΠ, Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν με διαλέξεις τους και προσκεκλημένοι ειδικοί επιστήμονες.