Τον θεμέλιο λίθο προκειμένου να εντοπιστεί και έτσι να ακολουθηθεί η καλύτερη δυνατή βιώσιμη λύση για τη μείωση της απώλειας φρέσκων φρούτων και λαχανικών και των οργανικών απορριμμάτων στις λαϊκές αγορές, έβαλαν χθες εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και των κοινωνικών φορέων, στην πρώτη εστιασμένη συζήτηση που διοργάνωσε για το θέμα η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ. Στόχος να ενισχυθούν οι συνεργασίες και οι συνέργειες των εμπλεκομένων για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Σκοπός της πρώτης εστιασμένης συζήτησής μας είναι «να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να διασώσουμε την τροφή που χάνεται στις λαϊκές αγορές, στο μη στεγασμένο εμπόριο. Δεδομένης της εμπειρίας μας με την υλοποίηση του Social Plate και με δεδομένο ότι η ΚΑΘ ΑΕ είναι στο κέντρο της αλυσίδας διανομής από το χωράφι έως και το ράφι, σκεφτήκαμε ότι έχουμε την υποχρέωση να μοιραστούμε την εμπειρία μας και έτσι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μείωση, αν όχι απαλοιφή της απώλειας φρέσκων φρούτων και λαχανικών και των οργανικών απορριμάτων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ΚΑΘ ΑΕ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Αν εμείς οι χονδρέμποροι έχουμε προϊόντα που μπορούν να διασωθούν, δεν θα έχουν και οι πωλητές λαϊκών αγορών; Αυτό σκεφτήκαμε και αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή πρώτη μας συνάντηση και συζήτηση», τόνισε ο ίδιος.
Στην συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από τους δήμους των Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών και μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, ο επικεφαλής του Φορέα Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, Γρηγόρης Κωτσόπουλος (δικηγόρος) και εκπρόσωπος της συλλογικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού και παράλληλα να αυξήσουν την επισιτιστική προσφορά στην Ελλάδα, της «Μπορούμε». Το «Μπορούμε» είναι ένα μεγάλο δίκτυο συνεργασιών, το οποίο ενώνει όλους όσους επιθυμούν να δωρίσουν τρόφιμα και όλους τους κοινωφελείς φορείς στην Ελλάδα, οι οποίοι στηρίζουν ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια. Μία από τις δράσεις του «Μπορούμε« είναι σε συνεργασία με 23 λαϊκές αγορές σε Αθήνα από το 2016 και με 13 στη Κεντρική Μακεδονία.