Άρθρο Localit 10 Αυγούστου, 2018

Συνεργασία περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με τον διευθυντή του αστεροσκοπείου, καθ. Μανώλη Πλειώνη.

Η περιφερειάρχης Αττικής, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εργαζόμενους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε αναφερόμενη στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ότι «είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για το παρόν και το μέλλον».

«Επιχειρούμε να καλύψουμε τις αρμοδιότητες που λείπουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήλθαν για να μείνουν», προσέθεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η σύσταση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα, με την ενίσχυση του τομέα έρευνας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο, όπως τόνισε ο καθ. Πλειώνης «έχει ήδη ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του μετά από τη μεταφορά τον Ιούνιο στο νησί του αρχικού εξοπλισμού, της διάταξης ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών. Επίσης εγκαταστάθηκε το ηλιακό φωτόμετρο CIMEL, γεγονός που ενέταξε την ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA».

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πτυχές της κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την υλοποίηση ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου υπογράμμισε ότι το ΕΑΑ θα αναλάβει να εγκαταστήσει ένα νέο δίκτυο μετεωρολογικών ραντάρ, παρόμοια αυτού που αποκωδικοποίησε το φαινόμενο που έπληξε τη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, που θα παρέχει λεπτομερή παρακολούθηση των νεφικών και καταιγιδοφόρων συστημάτων ενώ με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων καιρού και με την ουσιαστική συνεργασία του ΕΜΠ σε θέματα υδραυλικής των ρεμάτων της Αττικής αλλά και τη μετουσίωση της πληροφορίας αυτής από το ΕΚΠΑ σε πρακτική ενημέρωση της πολιτείας, θα παραδοθεί στην Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελευσίνα: Επανεκκίνηση προγράμματος καφέ κάδου στον Δήμο

Το πρόγραμμα του καφέ κάδου αναμένεται να επανεκκινήσει το επόμενο διάστημα στον Δήμο Ελευσίνας. Μάλιστα,…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πάτρα: Οι εργαζόμενοι του Δήμου στόλισαν πλατείες της πόλης για την Πρωτομαγιά

Νέα ανανεωμένη όψη απέκτησε η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού…

Ρεπορτάζ 02 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μυλοπόταμος: Λήψη μέτρων από τη ΔΕΥΑΜ για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας

Η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φέρει το νερό της περιοχής του Δήμου…