Το φετινό συνέδριό της ΚΕΔΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή την πρόκληση, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο οδικός χάρτης που πρέπει να χαράξει το συνέδριο και εν γένει η Αυτοδιοίκηση;
- Να γίνουν ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές που θα εξασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων μέσα από θεσμοθέτηση πόρων για την αυτοδιοίκηση.
- Να υπάρξει νομική προστασία των αιρετών οργάνων προκειμένου απερίσπαστα να εκτελούν τα καθήκοντά τους και να μη σύρονται για μικροπράγματα στα δικαστήρια χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
- Πάταξη της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα των Δήμων.
- Στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των Δήμων, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι.
Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η δρομολογούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Ποιες αλλαγές θεωρείτε καθοριστικές, ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, για τη διασφάλιση της διαφάνειας, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
- Οι πολλές και συνεχείς μεταβολές του νομικού πλαισίου.
- Οι πολλαπλοί έλεγχοι στην οικονομική διαχείριση και η διαφορετική αντιμετώπιση ίδιων θεμάτων από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και από τα κεντρικά όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Κωδικοποίηση των εσόδων των ΟΤΑ για την άρση της πολυνομίας και την απλούστευση των διαδικασιών.
- Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.
- Νέοι σύγχρονοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας.
- Συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπαλλήλων.
- Το κράτος να ασκεί εποπτεία σε έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.
- Διατήρηση του προληπτικού ελέγχου από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Κωδικοποίηση- Βελτίωση νομοθεσίας με ριζική αλλαγή νομικού συστήματος και όχι αναπαραγωγή υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, η πολυνομία αποτελεί την βασική πηγή της γραφειοκρατίας.
- Να επανεξεταστούν και προσαρμοστούν τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ διότι δημιουργούν ανισότητες.
- Να σταματήσει η διαρκής μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων ώστε να μπορούν να υλοποιούνται στην πράξη οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
- Το κράτος να χαράσσει δημόσια πολιτική σε εθνικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αλλά αυτή να εξειδικεύεται και σε τοπικό επίπεδο να εφαρμόζεται από τους ΟΤΑ.
- Ενίσχυση καταστατικής θέσης αιρετών
- Αρμοδιότητα και ευθύνη για την λειτουργία των τοπικών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας παιδείας και υγείας με τους αντίστοιχους πόρους.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι μία από τις αλλαγές του Καλλικράτη, αφορά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αντιθέτως η θέση της ΚΕΔΕ είναι ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το κράτος και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας θέση;
- Δε συμφωνούμε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη διοίκηση σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές λόγω της ανωριμότητας που παρουσιάζουν οι τοπικές κοινωνίες μας.
- Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
- Θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους.
Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα, και τον επαναπατρισμό των νέων που «έδιωξε» η κρίση. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων σήμερα;
- Να ενισχυθούν τα έσοδα των Δήμων που λειτουργούν με το 35% των παλαιότερων επιχορηγήσεων.
- Να προχωρήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα των Δήμων.
- Να υπάρξει σχετική καθοδήγηση από τις Διαχειριστικές Αρχές ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μελέτες που ζημιώνουν τους Δήμους οικονομικά.
- Να αρθούν αγκυλώσεις του παρελθόντος που δημιουργούν προβλήματα στις αναπτυξιακές επιδιώξεις των Δήμων.
- Με τη μετεξέλιξη του ΤΠΔ σε Δημοτική Τράπεζα που θα χρηματοδοτεί έργα τοπικής εμβέλειας.
- Μεταφορά ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους για αξιοποίησή τους.
- Με τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οκταετία της κρίσης υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει περαιτέρω μειώσεις . Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των δήμων;
- Θα πρέπει να αυξηθούν οι ΚΑΠ για τους Δήμους.
- Να παραχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και να υπάρξουν επιπλέον επιχορηγήσεις σε Δήμους μικρομεσαίους που δεν έχουν οικονομικά έσοδα από άλλες πηγές.