Διευκρινήσεις αναφορικά με τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, σε εφαρμογή του Ν. 4795/2021 «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο με τις διατάξεις του Μέρους Β’ του ν. 4795/2021 εισάγεται στο Δημόσιο Τομέα ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, κεντρική αποστολή του οποίου αποτελεί η διασφάλιση ενός συνεκτικού πλαισίου αποτελεσματικής προστασίας των υπαλλήλων που διαπιστώνουν, υφίστανται τις συνέπειες ή επιθυμούν να αναφέρουν παραβιάσεις ακεραιότητας, καθώς και η παροχή υποστήριξης, ενημέρωσης και συμβουλής σε αυτούς αναφορικά με θέματα ηθικής και ακεραιότητας στο χώρο εργασίας τους.
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4795/2021 προβλέπεται σε κάθε Υπουργείο η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας, το οποίο υπάγεται ως οργανική μονάδα στον Υπουργό. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι είναι δυνατή η σύσταση Αυτοτελούς Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας στα Υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε Ανεξάρτητες Αρχές, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, σε αυτοτελείς υπηρεσίες, σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αρμοδιοτήτων του φορέα και του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτόν.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του Συμβούλου Ακεραιότητας. Διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για τη σύσταση μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας, και την πιστοποίηση.
Αναλυτικά η Εγκύκλιος