Σύμφωνο συνεργασίας για επιπλέον πόρους στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου- περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τους υπουργούς Κώστα Τσιάρα και Νίκο Παπαθανάση.
«Βασικός μας στόχος είναι η υψηλότερη κατανομή πόρων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και η υπαγωγή των περιοχών αυτών στο ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης, τόσο για τις πράξεις κρατικών ενισχύσεων, όσο και για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «βασική μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η εξασφάλιση της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης των περιοχών αυτών από την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συμβάλει ενεργά, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις, που ως στόχο έχουν την ομαλή υλοποίηση της μετάβασης στη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης».
«Η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Η προτεραιότητα αυτή συνδυάζεται με τον επίσης στρατηγικό σχεδιασμό μας για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης στις περιοχές μετάβασης» επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώντας πως «στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προωθούμε τη στενή συνεργασία μας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κοινός στόχος, η ακόμα υψηλότερη κατανομή ευρωπαϊκών πόρων και η περαιτέρω βελτίωση των επενδύσεων. Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών και θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας, που θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους».
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δυο υπουργείων, το νέο σύμφωνο συνεργασίας ενσωματώνει τη λογική μετάβασης στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 του ΥΠΑΑΤ, με ενθάρρυνση επενδύσεων και παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης, προσανατολισμένων στην εξυπηρέτηση των απαιτήσεων και προκλήσεων που προκύπτουν από τον στόχο της διαφοροποίησης της οικονομίας των περιοχών που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και την απανθρακοποίηση.
Μέσω του συμφώνου συνεργασίας, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο υπουργείων:
- Ως προς την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της τόνωσης του ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού, οι δυνατότητες που παρέχονται από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους στο πλαίσιο των προσκλήσεων ενίσχυσης επενδύσεων για τις παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ, η εξασφάλιση ευνοϊκών προϋποθέσεων στις περιοχές ΔΑΜ, κατά αναλογία με τις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, τα μικρά νησιά και τις πυρόπληκτες περιοχές.
- Προς το μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου της κλιματικής μετάβασης προκειμένου να πραγματοποιηθεί δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς, η υλοποίηση δράσεων για την προσαρμογή σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (συμπεριλαμβανόμενης της κατάρτισης) και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.