Άρθρο Localit 02 Οκτωβρίου, 2023

Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων: Η κλιματική κρίση απαιτεί σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπισή τους

Η κακοκαιρία Daniel αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και ο απολογισμός της επόμενης ημέρας είναι δραματικός για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και υποδομές, τονίζει  ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων.

Σημειώνει  ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η ένταση και η συχνότητα των φαινομένων πλέον αλλάζει και τα σχέδια αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων οφείλουν να επικεντρωθούν στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος με ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε επίπεδο Δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείων και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί η συνεισφορά των Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών στα σχέδια της πολιτικής προστασίας, οι δομές της οποίας είναι αναγκαίο να στελεχωθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Ειδικότερα όσον αφορά τις πλημμύρες, αναφέρει ότι θα πρέπει να αλλάξει η συνήθης, μέχρι σήμερα, προσέγγιση με μεγάλες παρεμβάσεις στις εκβολές.

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου και ο τρόπος αντιμετώπισης δεν πρέπει να αποτελέσουν βήμα για «επείγουσες» αναθέσεις έργων «πυροσβεστικού χαρακτήρα» χωρίς μελέτη και αξιολόγηση των αιτίων που συνέβαλαν στην έκταση της καταστροφής. Προκειμένου οι περιοχές να θωρακίζονται απέναντι στα ακραία φαινόμενα, πιθανά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι προδιαγραφές σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων.

Επιπλέον τονίζει  ότι απαιτείται τόσο για τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης – Πολιτικής Προστασίας, όσο και για όλους τους συναρμόδιους φορείς, η θεσμική και οργανωμένη συνεισφορά των συναφών Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών. Θεωρείται επίσης αναγκαία η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των αντίστοιχων δήμων.

Τέλος ο Σ.Ε.Γ δηλώνει διαθέσιμος να συμβάλλει στο σχεδιασμό των ανωτέρω ενεργειών μέσω των επιτροπών Υδατικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών, καταθέτοντας Υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως οι έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους και την ποιότητα του υπόγειου νερού, η ταμίευση των πλημμυρικών απορροών, ο τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων και η άμεση αξιολόγηση και εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χερσονήσου: Στα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης» που έχει εκπονήσει ο Δήμος Χερσονήσου, κοινοποιεί με επιστολή…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Οι προτεραιότητες του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Κιλκίς

Τις προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέων έργων στον Δήμο Κιλκίς, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά…

Ενδιαφέρουν 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι 4 άξονες και τα 21 έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της ΠΕ Τρικάλων

Τέσσερις άξονες με 21 συγκεκριμένα έργα ανασυγκρότησης του δήμου Τρικκαίων παρουσίασε ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος…