Η διατύπωση προτάσεων για τη διαμόρφωση καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών για την καταπολέμηση της μοναξιάς σε άτομα τρίτης ηλικίας, είναι ο σκοπός του Ευρωπαϊκού Έργου FILO: Fighting Loneliness – «Αντιμετωπίζοντας τη Μοναξιά».
Στο εν λόγω έργο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης.
Το έργο περιλαμβάνεται στον άξονα συνεργασίας για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και της στρατηγικής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η διαμόρφωση του καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης βασίζεται στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στην παροχή φροντίδας και ευημερίας στους ηλικιωμένους μέσω της κοινοτικής μεθόδου.
Στο έργο, εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρότερνταμ (Ολλανδία) ως Επικεφαλής Εταίρος, ο Δήμος Ρότερνταμ (Ολλανδία), η Εταιρεία Περίθαλψης Ροσελάρε (Βέλγιο), ο Δήμος Μασσαλίας (Γαλλία), το ENSA – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ιταλία με έδρα τις Βρυξέλλες), ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός για την κατάρτιση και την ένταξη στην εργασία της Βενετίας (Ιταλία) και ο Δήμος Νάκα (Σουηδία).
Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Σε ειδικά εργαστήρια που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση, συζητήθηκαν ζητήματα μεθοδολογίας για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση καλών πρακτικών από τις συμμετέχουσες χώρες.
Παρουσιάστηκαν 3 καλές πρακτικές κοινοτικής παροχής υπηρεσιών σε άτομα τρίτης ηλικίας στην πόλη του Ρότερνταμ, ενώ πραγματοποιήθηκε επιτόπια και βιωματική επίσκεψη σε μία εξ αυτών, από την πλευρά των συμμετεχόντων εταίρων.
Στα εργαστήρια επιχειρήθηκε η πρώτη αξιολόγηση των πρακτικών αυτών με την πραγματοποίηση της SWOT Ανάλυσης προκειμένου να καταγραφούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες κάθε βέλτιστης πρακτικής ενώ εξετάστηκαν οι πιθανές ευκαιρίες και απειλές που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή των πρακτικών αυτών.