Η Δανία θα πρέπει να απαντήσει σήμερα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τις κατηγορίες ότι η πολιτική της κατεδάφισης κατοικιών σε συνοικίες όπου κατοικούν κυρίως μειονότητες με στόχο την ενσωμάτωσή τους συνιστά φυλετική διάκριση.
Η σκανδιναβική αυτή χώρα υιοθέτησε το 2018 ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο αποκάλεσε “πακέτο για τα γκέτο” και το οποίο είχε στόχο τη ριζική αλλαγή συγκεκριμένων οικιστικών περιοχών με την κατεδάφιση εργατικών κατοικιών για την αφομοίωση των ενοίκων τους στην κοινωνία.
Γνωστή για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της, η Δανία είχε σχετική επιτυχία στην ενσωμάτωση μεταναστών από μη δυτικές χώρες με υψηλές γλωσσικές δεξιότητες και ποσοστά απασχόλησης, αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από εκείνους που επηρεάστηκαν από το σχέδιο του 2018.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το αν συνιστά φυλετική διάκριση η χρήση από τη Δανία του όρου “εθνοτική καταγωγή”, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ανθρώπους που δεν είναι λευκοί όταν χαρακτηρίζει τις γειτονιές γκέτο.
Η Δανία χαρακτηρίζει γκέτο τις περιοχές όπου κατοικούν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι, αν πάνω από το 50% αυτών είναι “μετανάστες και οι απόγονοί τους από μη δυτικές χώρες” και όπου ισχύουν τουλάχιστον δύο ακόμη κριτήρια που σχετίζονται με την παιδεία, το εισόδημα, την εγκληματικότητα και τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Δώδεκα κάτοικοι του Μόλνερπαρκεν, μιας οικιστικής περιοχής της Κοπεγχάγης, ήταν οι πρώτοι που προσέφυγαν το 2020 στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Δανίας αφού τους έγινε έξωση.
Δικαστήριο της Δανίας ζήτησε το 2023 να γίνει προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία από το ΔΕΕ για να καθοριστεί αν ο όρος “εθνοτική καταγωγή” θα πρέπει να ερμηνεύεται περιλαμβάνοντας το “μη Δυτικής” προέλευσης και, αν ναι, κατά πόσο αυτό συνιστά διάκριση.
Ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων, ο Εντι Καουάτζα, είπε ότι οι πελάτες του νιώθουν στιγματισμένοι.
“Νιώθουν προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι στον καθημερινό λόγο, στη νομοθεσία, σε όλες τις πολιτικές προτάσεις που περιβάλλουν αυτό (σ.σ: το “πακέτο για τα γκέτο”) αναφέρονται ως κάτοικοι περιοχών γκέτο”, δήλωσε ο Καουάτζα.
Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι δεν συζητά υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη,
Όταν θα ανακοινώσει την απόφασή του το ΔΕΕ, η υπόθεση θα επιστρέψει στο δικαστήριο της Δανίας, το οποίο θα κρίνει με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει την απόφαση.