Άρθρο Localit 05 Μαρτίου, 2024

Στην Κοπεγχάγη ο Δήμος Καβάλας για την διαχείριση ογκωδών μέσω του προγράμματος CURE+

Στην Κοπεγχάγη ταξίδεψαν στελέχη του  Δήμου Καβάλας στις 28/2,  προκειμένου να συμμετάσχουν σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του έργου CURE+ Centers for Urban Resources, Reuse and Remanufacture» (Κέντρα για την Επανάχρηση και Ανακατασκευή Αστικών Αποβλήτων), του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI).

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το εν λόγω έργο σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρίγας (που ηγείται του σχήματος), τον Δήμο του Tartu (Εσθονία), το Πανεπιστήμιο του Amsterdam- Εφαρμοσμένων Επιστημών και την Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού της Elisava στην Βαρκελώνη (Ισπανία).

Το έργο στοχεύει, μέσα από τις δράσεις του, στην καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της επανάχρησης των ωφέλιμων απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, έχει ήδη δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ογκωδών που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και σε επόμενη φάση θα επιχειρήσει την λειτουργία ενός μικρού εργαστηρίου μεταποίησης υλικών.

Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη τον Δήμο εκπροσώπησαν τα  στελέχη της υπηρεσίας του Τμήματος καθαριότητας, Κ. Δελιμπαμίδης και  Μ. Μπίκα καθώς και επιστημονική συνεργάτιδα του Δημάρχου Καβάλας και μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος CURE+, Ιώ Χατζηβαρύτη.

Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψη ήταν η γνωριμία με δομές και πρωτοβουλίες της Κοπενχάγης, του Gothenburg και του Μάλμο στην ανακύκλωση ογκωδών αποβλήτων καθώς και στην λειτουργία των κέντρων επανάχρησης υλικών. Η επίσκεψη συνολικά περιελάβανε έξι κέντρα επανάχρησης υλικών, τρία στην Κοπενχάγη, δύο δυο Gothenburg και ένα στο Malmo.

Τα κέντρα επανάχρησης υλικών που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή λειτουργούσαν ως επί των πλείστων σε δημοτικές εκτάσεις, σε γειτνίαση με τις μονάδες ανακύκλωσης του Δήμου και στις περισσότερες των περιπτώσεων ο Δήμος κάλυπτε και το μισθοδοτικό κόστος της λειτουργίας τους. Οι καλύτερα οργανωμένες και αυτές που ήταν πιο κοντά στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας ήταν αυτές που διαχειρίζονταν ο Δήμος, έχοντας δημιουργήσει ειδική υπηρεσία για την λειτουργία τους.

Εντυπωσιακή υπήρξε η σύμπραξη του Δήμου, των εταιρειών διαχείρισης κα επανάχρησης υλικών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο Gothenburg όπου εκτός από την μονάδα συλλογής, διαλογής και επανάχρησης υλικών λειτουργούσε στον ίδιο χώρο κοινωνικό εστιατόριο, στελεχωμένο από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους, και άτομα σε επανένταξη και ανοιχτό προς όλους τους «πελάτες» της μονάδας υλικών.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισε και η δημοτική μονάδα επανάχρησης του Malmo, που έδινε την αίσθηση ενός καλά οργανωμένου «σούπερ μάρκετ» επαναχρησιμοποιημένων υλικών, με πλήρη βιωσιμότητα, ελάχιστο προσωπικό (μόλις οχτώ άτομα- 5 μόνιμοι και 3 άνεργοι με μερική απασχόληση) για έναν χώρο 500τετ.μ.) και κερδοφορία, η οποία επέστρεφε σαν έσοδο στον Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραδείγματα μονάδων που συμπεριλήφθηκαν στην επίσκεψη ήταν βιώσιμα και με μεγάλα ποσοστά επανάχρησης των υλικών τους, σε χώρες φυσικά που η κουλτούρα της επανάχρησης είναι καλά εδραιωμένη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 10 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άλιμος: Ηλεκτρονική εφαρμογή για τα αδέσποτα της πόλης

Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία από τον Δήμο Αλίμου για τη διευκόλυνση των…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ειδικό σχέδιο για την προστασία ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών από τον δήμο Ηράκλειας

Σχέδιο δράσης για την προστασία ευάλωτων πολιτών από ακραίες συνθήκες καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Πράσινο φως» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Προμήθεια λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων», προϋπολογισμού…