Άρθρο Localit 23 Ιουλίου, 2021

Στην ευρωπαϊκή «Διακήρυξη Κυκλικής Οικονομίας» ο Δήμος Τρικκαίων

Τη Διακήρυξη για την Κυκλική Οικονομία, υπέγραψε ο Δήμος Τρικκαίων, πρώτος σε όλη την Ελλάδα, με το βλέμμα στο μέλλον, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πενήντα ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν σε μια προσπάθεια να εμφυσήσουν την ιδέα και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στις ίδιες τις διοικήσεις τους και στους πολίτες.

Η πρωτοβουλία «θέτει την έννοια της κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, όπου η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων και την περιβαλλοντική ζημία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βασικός παράγοντας για την προώθηση αυτής της ιδέας, είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδα, ώστε ο δρόμος προς την ανάκαμψη να οικοδομηθεί με νέο, διαφορετικό τρόπο. Οπότε προκρίνεται μια αλλαγή προς «ένα αναγεννητικό οικονομικό μοντέλο», το οποίο «είναι θεμελιώδες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και τη διατήρηση της κατανάλωσης πόρων εντός των πλανητικών ορίων».
Προϋποθέσεις για αυτό είναι, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση των πόλεων για τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο και η αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μια μορφή αυτής της κυκλικής οικονομίας είχε επιχειρηθεί στο πρόγραμμα Biocanteens, στο οποίο μετείχε ο Δήμος Τρικκαίων.

Στους 10 στόχους της Διακήρυξης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Καθορισμός σαφών στόχων και στρατηγικών κυκλικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο

– Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κυκλικές πρακτικές σε ολόκληρη τη διοίκηση των Δήμων και μεταξύ των τοπικών πολιτών και των επιχειρήσεων

– Άμεση συμμετοχή τοπικών φορέων από την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και την ερευνητική κοινότητα στην ανάπτυξη σχεδίων και πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας,

– Ενσωμάτωση αρχών κυκλικότητας στον πολεοδομικό σχεδιασμό, υποδομές και διαδικασίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων

– Αξιοποίηση δημοσίων συμβάσεων για την προώθηση της αγοράς κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών

– Εφαρμογή οικονομικών κινήτρων και αναζήτηση ευκαιριών για χρήση φορολογικών μέτρων για την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς

– Προώθηση ενός τοπικού ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει και ενθαρρύνει δευτερογενείς αγορές υλικών, συστήματα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και κοινής χρήσης.

Στις 50 πόλεις που υπέγραψαν τη Διακήρυξη μετέχουν μεταξύ άλλων οι Πράγα, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Τάμπερε, Γκρενόμπλ, Παρίσι, Λιλ, Φλωρεντία, Γένοβα, Μπουργκάς, Μέχελεν, Τίρανα, Ρότερνταμ, Οσλο, Μπράγκα, Γκιμαράες, Πόρτο, Λιουμπλιάνα, Μάριμπορ, Μούρθια, Σεβίλλη, Βαγιαδολίδ, Μάλμοε, Γλασκόβη κ.α.

Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από επίσημους φορείς της ΕΕ, ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα. Ενδεικτικά:  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών,  ΟΗΕ (Περιβαλλοντικό πρόγραμμα), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ICLEI Europe, Circular Flanders, ECERA, Ellen MacArthur Foundation, Eurocities.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Πράσινο φως» στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Προμήθεια λογισμικού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Θηβαίων», προϋπολογισμού…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψηφιακές καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Την ένταξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ,…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 05 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 Άνοιξε ο δρόμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Νέες εφαρμογές και τεχνολογικά μέσα που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και τη λειτουργικότητα του αστικού…