«Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την Πάτρα, όπου βρέθηκε ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο επισκέφθηκε την περιοχή της Αιγιάλειας για μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των κατοίκων.
«Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ότι είμαστε δίπλα τους», σημείωσε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, προκειμένου να καλυφθεί και η τελευταία απώλεια και να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται στις πληγείσες περιοχές.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και ανακοίνωσε ένα ευρύ πλέγμα άμεσης στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές φωτιές στην περιοχή.
Τα μέτρα αφορούν σε πέντε άξονες και σχετίζονται με δράσεις: α) κοινωνικής προστασίας, β) στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης των υποδομών, γ) οικονομικής ενίσχυσης και ελαφρύνσεων, δ) στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ε) αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι επιχείρησαν στο πεδίο για την οριοθέτηση και κατάσβεση της πυρκαγιάς και βοήθησαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, προχωράει, τάχιστα, στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων. Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.
«Βρισκόμαστε, εδώ, κατόπιν συνεννόησης και εντολής του Πρωθυπουργού, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων, είτε είναι νοικοκυριά, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι αγρότες. Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχωράμε στην καταγραφή των πρώτων αναγκών Κοινωνικής Προστασίας, με τη χορήγηση 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και με τη χορήγηση έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής. Ακολούθως, θα γίνουν οι καταγραφές από τα συνεργεία για τα θέματα της στεγαστικής συνδρομής, των οικονομικών και φορολογικών απαλλαγών, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των θεμάτων που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, οι διαδικασίες αποζημίωσης θα είναι ταχείες, βάσει του «μοντέλου» που λειτούργησε από την κακοκαιρία του «Ιανού», στην Καρδίτσα. «Όποιος έχει δει την προσπάθεια που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα, θα καταλάβει την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε και την πολύ μεγάλη απόσταση που υπάρχει από ό,τι γινόταν στο παρελθόν», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. «Πράγματα που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες, γίνονται τώρα», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εξοπλισμό που θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι για την αντιπυρική προστασία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Δουλεύουμε συνεχώς και για το θέμα αυτό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε συζήτηση για τα απαραίτητα μηχανήματα έργου, ενώ ό,τι σχετίζεται με το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει άμεσα. Υπάρχει, επίσης, μία μεγάλη διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πάνω από 100 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να προχωρήσει και αυτή το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών. Ο κ. Πέτσας στάθηκε στο πιλοτικό σχέδιο που έχει αναληφθεί σε 18 δήμους της Αττικής για την πυροπροστασία και το οποίο αναμένεται, εντός των επόμενων μηνών, να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι χρειάζεται να γίνει στα δάση μας, όσον αφορά στην πρόσβαση, στις οδούς διαφυγής, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διάνοιξη και τον καθαρισμό. Δρομολογούμε, επίσης, επενδύσεις σε υποδομές με μηχανήματα έργου, αλλά και σύγχρονα εργαλεία, όπως αισθητήρες, χρήση των δορυφόρων και κατασκευή πυροφυλακίων συνδεδεμένων μεταξύ τους. Είμαστε, εδώ, προκειμένου να κάνουμε όλα όσα έπρεπε να είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, πάντοτε σε συνεργασία, όλοι μαζί: δήμοι, περιφέρεια, συναρμόδια υπουργεία και φορείς», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δρομολογεί, άμεσα, τη στεγαστική συνδρομή προς τους πληγέντες, καθώς τα αρμόδια κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές στις κατοικίες και τα κτήρια. Δρομολογείται, επίσης, η αποκατάσταση των υποδομών και του οδικού δικτύου, με τη συνδρομή των δήμων και της περιφέρειας.
Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Όπως επισημάνθηκε, δε, καθώς επίκειται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, επισπεύδεται η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή για όλους όσοι έχουν πληγεί.
Οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες, με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να προχωρά στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή.
Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής και του γεωργοτεχνικού εξοπλισμού, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν εντός του έτους.
Στην ευρεία σύσκεψη, στην Πάτρα, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Συμμετείχαν, επίσης, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, στελέχη των δημοτικών αρχών, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, καθώς και οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, την πληγείσα περιοχή στη Ζήρια, συνομίλησε με τοπικούς φορείς και κατοίκους και επιθεώρησε τις καμένες εκτάσεις και τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια στην περιοχή.
Παρότρυνε, δε, τους κατοίκους να εμβολιαστούν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας και προστατεύοντας τους εαυτούς τους, τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για να πάρουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, με μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της Ζήριας να απαντούν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, είτε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είτε έχουν προγραμματίσει ήδη τη δεύτερη δόση.