Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν υποβληθεί περίπου 280 αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΄Ενωση Περιφερειών Ελλάδας.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε επίσης ότι το αδιάθετο εκχωρηθέν ποσό ανέρχεται σε 7,6 εκ. ευρώ, για το οποίο, όπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί μέσω νέας προκήρυξης, προσαυξημένο κατά 10% του αρχικού ποσού, ήτοι 1, 3 εκ. ευρώ, ήτοι σύνολο 8,9 εκ. ευρώ για την Ήπειρο. Ο περιφερειάρχης απέδωσε τον μικρότερο του αναμενομένου αριθμό αιτήσεων στην Ήπειρο, σε ιδιοκτησιακά κυρίως προβλήματα που απέτρεψε πολλούς να κάνουν αιτήσεις. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων άρχισε τη Μεγάλη Τρίτη.
Επίσης ο περιφερειάρχης είπε ότι οι αιτήσεις ΟΣΔΕ παρατείνονται μέχρι 15 Ιουνίου, η επαναπροκήρυξη του Προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας αναμένεται τον Οκτώβριο (με διορθωμένα τα λάθη σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές), για την πληρωμή της δεύτερης δόσης για όσους εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών το 2014, δόθηκε εντολή να λειτουργήσουν άμεσα τα ΚΕΓΕ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα Leader από πλευράς υπουργείου ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η υλοποίησή του άμεσα για τα δημόσια έργα από τις κατά τόπους αναπτυξιακές εταιρείες. Στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Ήπειρος Α.Ε. και σε Άρτα και Πρέβεζα από την ΕΤΑΝΑΜ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν και τα ιδιωτικά έργα. «Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Καχριμάνης, δεν υπάρχει πρόβλημα στις απορροφήσεις του προγράμματος γιατί δόθηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις που κάλυψαν μεγάλο κομμάτι των απαιτήσεων για το ν+3 του προγράμματος».
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η έναρξη της διαβούλευσης για τις Ομάδες Παραγωγών, η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, η υλοποίηση των Ομάδων Τοπικών Δράσεων, το Πρόγραμμα Μεταποίησης (άμεσα θα βγει η προκήρυξη).
Επίσης τέθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ (για τα οποία αναζητείται λύση μέσω ΡΑΕ για τη σύνδεση με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ), οι εκκρεμότητες του προγράμματος “Αλιεία”, των αγροτικών δρόμων, αλλά και της επαναφοράς του θεσμού των Αγορών Παραγωγών, ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε πωλήσεις προϊόντων οι αγρότες.
Σε ότι αφορά στα αρδευτικά έργα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε πως θα τα αντιμετωπίσουν γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα Διαχειριστικά Σχέδια Απορροής Λεκανών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Γιατί και εμείς στην Ήπειρο θα έχουμε αρκετά αρδευτικά έργα. Επίσης, στα εγγειοβελτιωτικά έργα έχει γίνει μια συζήτηση να δοθούν στο Υπουργείου Υποδομών. Εμείς ζητήσαμε και αυτά να έρθουν στις Περιφέρειες, γιατί δυστυχώς η ταχύτητα του υπουργείου σε τέτοια έργα δεν υπάρχει».
Ο κ. Καχριμάνης είπε ακόμη ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σύμφωνα με τα όσα είπε η πολιτική του ηγεσία, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών μέσων από την Τράπεζα Επενδύσεων στους ιδιώτες που θα συμμετέχουν στα προγράμματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να βοηθηθούν στην ίδια συμμετοχή.