Συζήτηση με όλες τις pεριφέρειες έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το παραεμπόριο και πρέπει να λυθούν, όπως τόνισε, σήμερα, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας. Παράλληλα, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για να επιτευχθεί ο συντονισμός “των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου”.
“Κάναμε μια παρόμοια σύσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα πάμε και στη Δυτική Μακεδονία την επόμενη φορά και στην Ήπειρο. Νομίζω ότι το βόρειο τόξο της χώρας είναι αυτό που πάσχει πιο πολύ. Εδώ είναι οι πολλές πύλες και εδώ έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε και προβλήματα, δεδομένου ότι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ έχουν μια δυσκολία ως προς τους τελωνειακούς ελέγχους. Όμως πρέπει να βρούμε λύσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε, στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου για την Καταπολέμηση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), γνωστοποίησε ότι “ήδη έχουμε αποτελέσματα ενθαρρυντικά” και πρόσθεσε: “με τη δημιουργία του ΣΥΚΕΑΠ και με την εξασφάλιση του συντονισμού και πάλι νομίζουμε ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, δεν το λύνουμε το πρόβλημα. Επεξεργαζόμαστε και μια πιο δραστική λύση θεσμική, θα την παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό όταν θα είμαστε έτοιμοι, όμως προς το παρόν μένουμε στην ανάγκη του συντονισμού και της καταγραφής των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα”.
Ο κ. Πιτσιόρλας, αναγνώρισε τις δυσκολίες που, όπως είπε, υπάρχουν “από άποψη πόρων και διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού”, ωστόσο, υπογράμμισε, ότι “είναι προτεραιότητα να δώσουμε και παραπάνω πόρους για την καταπολέμηση του εμπορίου και όσο μπορούμε να αρχίσουμε να καλύπτουμε και τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεράστια”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, περιέγραψε τις διαστάσεις που έχει λάβει η μάστιγα του παραεμπορίου, ειδικά στη Θεσσαλονίκη: “Το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Λίγο πιο πέρα από εδώ, στην καρδιά της πόλης, στην Αριστοτέλους, η κατάσταση έχει εκτραπεί πλήρως. Και δίπλα στα λαθραία τσιγάρα και το παραεμπόριο, ανθούν πλέον και όλες οι άλλες μορφές παραβατικότητας. Ο κόσμος αγωνιά για τη σωματική του ακεραιότητα”.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι τεράστιο ντόμινο που συμπαρασύρει αρνητικά όλους τους δείκτες, στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα καταστήματα, τους επαγγελματίες και τη χώρα. Είπε, ακόμη, ότι η “καταπολέμηση του παραεμπορίου δεν γίνεται με το ένα πόδι στο γύψο” και όταν “οι περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν και να καταστρέψουν προϊόντα παραεμπορίου, ή όταν οι περιφέρειες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για να κάνουν ελέγχους όλη την ημέρα, κάθε ημέρα”. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να προβλεφτούν πόροι και να αποδοθούν από την κεντρική Πολιτεία, καθώς και να υπάρξει καταπολέμηση του παραεμπορίου στην πηγή, στην αρχή, στα τελωνεία”.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι είχε προηγηθεί σχετική σύσκεψη και είχαν διατυπωθεί τότε προτάσεις και αιτήματα προς το υπουργείο τα οποία όμως, όπως είπε, δεν ικανοποιήθηκαν. “Η εικόνα είναι τραγική”, είπε για το πρόβλημα του παραεμπορίου και διευκρίνισε ότι εκτός από το απλό λαθρεμπόριο που γίνεται στους δρόμους και την παραλία της πόλης, γίνεται και το παραεμπόριο στα τελωνεία από όσους διακινούν παράνομα προϊόντα. “Η λύση μπορεί να είναι να γίνουν μεικτά κλιμάκια που θα κάνουν πραγματικούς ελέγχους”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του 2016 το ύψος του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισήμανε από την πλευρά του ότι “το παραεμπόριο πλέον είναι οργανωμένο έγκλημα, δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του και από εδώ και πέρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα το περιορίσουν γιατί να το τελειώσουν είναι φύσει αδύνατο”.