09 Αυγούστου, 2022

Σημαντική η πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου. Απαραίτητη η άμεση κάλυψη των επιπλέον αναγκών που θα δημιουργηθούν σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας χαιρετίζει την παράταση του σχολικού ωραρίου που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά πιλοτικά σε αρκετά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, η οποία θα δώσει σημαντικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς.

Η ΚΕΔΕ ωστόσο τονίζει πως η παράταση του σχολικού ωραρίου δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες σε προσωπικό και πόρους, που είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας να εξασφαλίσει.

Συνεπώς είναι η απαραίτητη η επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων λόγω των αυξήσεων σε βασικές λειτουργικές δαπάνες (ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης, αέριο κλπ) αλλά και στην κάλυψη του προσωπικού καθαριότητας, αφού η δαπάνη που το κράτος καλύπτει, είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκής.

Με την διεύρυνση του ωραρίου των σχολικών μονάδων, οι παραπάνω δαπάνες πολλαπλασιάζονται, το προσωπικό δεν επαρκεί και είναι δεδομένο πως οι Δήμοι, με τις τρέχουσες συνθήκες, είναι αδύνατο να τις καλύψουν από ίδιους πόρους, κάτι που δεν αποτελεί άλλωστε δική τους αρμοδιότητα, αλλά του κεντρικού κράτους.

Είμαστε βέβαιοι πως τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη, πριν την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, επεξεργαστεί το σενάριο επιπλέον ενίσχυσης των Δήμων και αναμένουμε άμεσα τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 23 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λ. Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Δεν μας ικανοποιούν οι πόροι που προβλέπονται για τους Δήμους στον προϋπολογισμό του 2027

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί- Ελήφθη ομόφωνη απόφαση αρχικά να ενημερωθούν τα κόμματα και στη συνέχεια να…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 22 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση εργασίας ΚΕΔΕ – Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα ενεργειακά ζητήματα των Δήμων

Η ΚΕΔΕ διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για το ενεργειακό κόστος των Δήμων, τη διασφάλιση επαρκούς ενεργειακού…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 21 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τάσο Χατζηβασιλείου

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τάσο Χατζηβασιλείου, πραγματοποίησε ο…