“Οραματικές παρεμβάσεις στον τομέα της επεξεργασίας λυμάτων”, βάζει σε τροχιά υλοποίησης , ο Δήμος Χερσονήσου, όπως ενημερώνει, προωθώντας έργα με ισχυρή και πολύπλευρη αναπτυξιακή δυναμική.
Πρόκειται για έργα αναβάθμισης και επέκτασης Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 4.995.321 ευρώ, τα οποία θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν τον Δήμο Χερσονήσου, αλλάζοντας το statusquo, τόσο σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων, όσο και αξιοποίησης υδάτινων πόρων για άρδευση.
Συγκεκριμένα, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων σε διεθνές επίπεδο τεχνολογιών, θα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης 14,4 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού για άρδευση σε καθημερινή βάση, προσφέροντας σημαντική «ανάσα» στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας και υποβάθμισης υδροφόρου ορίζοντα.
«Ξεκινούν άμεσα εμβληματικά έργα που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο στην επεξεργασία λυμάτων και την αξιοποίηση νερού για άρδευση. Πρόκειται για έργα που απαντούν σε ανάγκες δεκαετιών του τόπου μας και η ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά δεδομένα για τον Δήμο Χερσονήσου», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και πρόσθεσε : «Η αναβάθμιση και επέκταση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε Χερσόνησο, Μάλια και Γούβες είναι ένα οραματικό έργο με ισχυρό κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Από τη μία θα δημιουργηθούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και από την άλλη θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλου όγκου υδάτινων πόρων για άρδευση».
Η υπογραφή της σύμβασης των έργων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μανόλη Ματθαιάκη, του Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργου Χειρακάκη, του Αντιδημάρχου Χερσονήσου Μανόλη Καλαϊτζάκη και του αναδόχου.
Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των έργων είναι 30 μήνες.
Σκοπός τους είναι η αναβάθμιση και η επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Χερσονήσου, Μαλίων και Γουβών ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα των μονάδων και να βελτιωθεί η ποιότητα της επεξεργασμένης εκροής για άρδευση.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για άρδευση σε μία ευρύτερη περιοχή η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας και υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων.