Άρθρο Localit 18 Ιουλίου, 2014

Σχέδιο δράσης Ε.Ε- Ιταλίας για τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας

Πομπηΐα- ΧανΣχέδιο δράσης, για την επιτάχυνση των εργασιών στο έργο για τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Ε.Ε  και την Ιταλία. Για το σκοπό αυτό στην Πομπηία, ταξίδεψε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε J. Hahn.

Ο J.Hahn χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας ζωτικής σημασίας τόσο για την Καμπανία και την τοπική της οικονομία όσο και για την Ιταλία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο δράσης που υπεγράφη με τις Ιταλικές αρχές, ορίζει ξεκάθαρους στόχους και προθεσμίες για την περαιτέρω πορεία του έργου, καθώς και μια σειρά από μέτρα που θα εξασφαλίσουν στην τήρηση των εν λόγω προθεσμιών.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο έργο της Πομπηίας εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2012.

Επί του παρόντος, έχουν ολοκληρωθεί τρία έργα στον αρχαιολογικό χώρο, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κτήρια Casa del Criptoportico και Casa delle Pareti Rosse.

Δώδεκα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη (ανάμεσά τους και τα Casa di Sirico, Casa del Marinaio, Casa dei Dioscuri, και Casa di Octavianus Quartio).

Εννέα έργα θα ξεκινήσουν σύντομα, μεταξύ άλλων και η αποκατάσταση των Casa della Fontana Piccola καιCasa della Venere in Conchiglia.

Η Επιτροπή και οι ιταλικές αρχές θα επιτηρήσουν το σχέδιο δράσης τέσσερις φορές από σήμερα μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου.  Περίπου 105 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί συνολικά (ενωσιακές και εθνικές συνεισφορές μαζί) για το μεγάλο έργο της Πομπηίας. Το μερίδιο της ΕΕ που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης «Διατήρηση, συντήρηση και βελτίωση του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας» έχει αξία 78 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του προγράμματος «Πολιτιστικά, Φυσικά και Τουριστικά Αξιοθέατα» για τη δημοσιονομική περίοδο 2007-13.

Για το έργο αυτό χρησιμοποιούνται μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες για τη διατήρηση του παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικού χώρου της UNESCO, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Στόχοι του έργου είναι:

  • η ενίσχυση των δομών του αρχαιολογικού χώρου, με πρώτα τα σημεία που έχουν αξιολογηθεί ως «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τον «χάρτη αρχαιολογικών κινδύνων»·
  • η κατασκευή ενός συστήματος διευθέτησης υδατορευμάτων και αποχέτευσης στο μη ανασκαμμένο τμήμα της κρατικής περιουσίας που περιβάλει τα αρχαιολογικά κτήρια·
  • η διεκπεραίωση εργασιών για ενίσχυση των δομών, αποκατάσταση και διατήρηση, καθώς και καλύτερη κατάρτιση του προσωπικού της «Ειδικής διοίκησης για την αρχαιολογική κληρονομιά της Νάπολης και της Πομπηίας» (SANP) που εργάζεται στο χώρο.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέοι εθελοντικοί καθαρισμοί παραλίας στον Δήμο Αλίμου

Μετά τους δύο πρώτους καθαρισμούς, την περασμένη εβδομάδα στον Άλιμο, ο Δήμος δίνει ραντεβού για…

Ρεπορτάζ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κιλκίς: Δωρεάν σήμανση, στείρωση και καταγραφή στο ΕΜΖΣ για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για φροντίζουν καλύτερα τα ζώα τους, ενθαρρύνει και…

Ρεπορτάζ 16 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, Αναπτυξιακή Ηπείρου & Δήμος Κόνιτσας τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, και ο Δήμος…