Άρθρο Localit 21 Ιουνίου, 2024

Σάμος: Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

Η πόλη της Σάμου αναγνωρίστηκε ως TsunamiReady, σε τελετή που διοργάνωσαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «CoastWAVE»- εφαρμογή του διεθνούς προγράμματος Tsunami Ready της UNESCO στην πόλη της Σάμου.

“Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την θωράκιση της πόλης της Σάμου απέναντι στον κίνδυνο ενός τσουνάμι και τις καταστροφικές συνέπειές του. Το πρόγραμμα TsounamiReady αποσκοπεί στην αναγνώριση κοινοτήτων για την ετοιμότητά τους στον μετριασμό, την προετοιμασία καθώς και στην αντιμετώπιση του κινδύνου από τσουνάμι. Επίσης προωθεί τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις εθνικές και τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και εκτάκτων αναγκών, καθώς και με τον ίδιο τον τοπικό πληθυσμό.

Ως εκ τούτου και στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η πληροφόρηση που αφορά τις διαδρομές διαφυγής, τον τρόπο λήψης πληροφοριών προειδοποίησης και τις φυσικές ενδείξεις εκδήλωσης τοπικού τσουνάμι, τα μέτρα προστασίας και τη σωστή αντίδραση και συμπεριφορά του πληθυσμού”, σημείωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αν. Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου, απηύθυνε ευχαριστίες για την ολοκλήρωση της εν λόγω προσπάθειας, προς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τους εκπροσώπους του,  με τους  οποίους υπήρξε στενή και εποικοδομητική συνεργασία τόσο με την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και τους τελευταίους μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος. “Ειδικότερα να ευχαριστήσω τους Μαρίνο Χαραλαμπάκη, Nικόλαο Καλιγερή, Μιράντα Δανδουλάκη, Έλενα Δασκαλάκη, Αρετή Πλέσσα και Αντωνία Παπαγεωργίου καθώς και τον Νίκο Μελή για την συνδρομή του στο πρόγραμμα”, τόνισε.

Όπως είπε ο δήμαρχος ο χαρακτηρισμός της πόλης της Σάμου ως «Tsunami Ready» είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των κατοίκων και ειδικά των ευάλωτων ομάδων από ένα ακραίο φαινόμενο. “Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απολύτως θωρακισμένοι. Σημαίνει όμως ότι έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο εάν και όταν συμβεί και ελπίζουμε πραγματικά να μην χρειαστεί ποτέ. Ωστόσο, μια δημοτική αρχή οφείλει να είναι έτοιμη για τα χειρότερα και ας έλθουν τα καλύτερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτες πληροφοριακές πινακίδες και πινακίδες κατεύθυνσης στην πόλη μας και με την ολοκλήρωση τοποθέτησης μέσα στο καλοκαίρι θα σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί ευρεία ενημέρωση κατοίκων και φορέων και θα προετοιμαστεί μια άσκηση το φθινόπωρο” κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στην εκδήλωση ο  Δρ. Νίκος Καλλιγέρης, ερευνητής του Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και εκπρόσωπος της ομάδας έργου CoastWAVE, έκανε μια εισαγωγή για το Πρόγραμμα TsunamiReady και για την εφαρμογή του στην πόλη της Σάμου:

Η Σάμος θα γίνει σήμερα η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που θα αναγνωριστεί από την UNESCO ως TsunamiReady. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον μετριασμό των επιπτώσεων από μελλοντικά τσουνάμι, τόσο για την Σάμο, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Σάμος ευελπιστούμε να αποτελέσει το παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν και άλλες παράκτιες κοινότητες της χώρας μας στην εφαρμογή του προγράμματος. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εδώ. Το πρόγραμμα TsunamiReady είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τροφοδοτείται συνεχώς με νέες δράσεις, τόσο για την βελτιστοποίηση των δεικτών του προγράμματος όσο και για τη διατήρηση και ανανέωση της αναγνώρισης από την UNESCO. Η ελληνική ομάδα του έργου CoastWAVE θα παραμείνει επιστημονικός σύμβουλος για ότι χρειαστεί ο Δήμος στο μέλλον.

Στη σημασία του προγράμματος και στην ανάγκη ευρείας ενημέρωσης των πολιτών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο τέως δήμαρχος Γεώργιος Στάντζος.

Στην εμπειρία του Δήμου κατά την εφαρμογή του προγράμματος στην πόλη της Σάμου, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανατολικής, Σάμου Καλλιρρόη Φερεντίνου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τίτλου αναγνώριση της πόλης ως TsunamiReady από τον εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Tsunam iReady Δρ. Μαρίνο Χαραλαμπάκη στο  δήμαρχο, Πάρη Παπαγεωργίου, καθώς και με την απονομή πιστοποιητικών αναγνώρισης προσφοράς στην εφαρμογή του προγράμματος σε συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου  Ελισσαίος Μαυρατζώτης, ο τέως Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος, ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου  Γιώργος Μιαούλης, ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου Αλέξανδρος Τατούρης, ο πρώην αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καρράς, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 25 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Thessaly Evros Pass»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr

Αιτήσεις συμμετοχής από σήμερα, 25 Ιουνίου, μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου Από σήμερα, 25…

Ενδιαφέρουν 25 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Η Guernica της Επικαιρότητας» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάζουν την ετήσια, 41η Έκθεση των μελών του Συλλόγου…

Ενδιαφέρουν 25 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελληνικό Κτηματολόγιο: Ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο στη Λαμία και στη Λιβαδειά

Ψηφιακές υπηρεσίες ενεργές για τους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες  μέσω του ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr Δύο νέοι…