Ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην πόλη», θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, 17:30 – 21:00, στην Αίθουσα του Δήμου Ρεθύμνου «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, 10:00 – 13:00 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κρήτης «ΞΕΝΙΑ».
Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι: το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σε συνεργασία την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και το Δήμο Ρεθύμνου, Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού & Μουσικής Παιδείας.
Όπως τονίζεται ενόψει της ημερίδας, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις πόλεις (Urban Environmental Education) είναι μια σύγχρονη τάση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι στον πλανήτη κατοικούν σε αστικά κέντρα, είναι πολύ σημαντική η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχουν οι πόλεις για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών όλων των βαθμίδων.
Η Ημερίδα έχει σκοπό να ενημερώσει τους /τις εκπαιδευτικούς για το θεωρητικό πλαίσιο, τους στόχους και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις της ΠΕ στην πόλη με απώτερο σκοπό να τους εμπνεύσει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την πόλη.
Την επιστημονική ευθύνη, την επιμέλεια και το σχεδιασμό έχει η κ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ, η οποία ασχολείται ερευνητικά, διδακτικά και συγγραφικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις πόλεις.
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, εκτός από την ίδια, θα μιλήσουν δυο προσκεκλημένοι ομιλητές: ο Κωνσταντίνος Κορφιάτης, διακεκριμένος πανεπιστημιακός και ερευνητής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το Παν/μιο Κύπρου θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία που αποκόμισαν από ένα πρόγραμμα με σχολικούς κήπους σε σχολεία της Κύπρου, και ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, από την Αθήνα, γνωστός περιβαλλοντολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη της αστικής βιοποικιλότητας.
Ειδικότερα για το Ρέθυμνο θα μιλήσουν ο μηχανικός και ερευνητής του τόπου, Νίκος Δασκαλάκης (ρέματα της πόλης του Ρεθύμνου και ο μηχανικός Αριστοτέλης Μυγιάκης, στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια παρουσιάζοντας το παράδειγμα του ΞΕΝΙΑ.
Η βραδιά θα κλείσει με περιήγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «ΡΕΘΥΜΝΟ Μου αρέσει/ Δεν μου αρέσει». Το αστικό περιβάλλον του Ρεθύμνου μέσα από τη ματιά 11 φοιτητών /τριών του Πανεπιστημίου μας που πήραν μέρος στη μεταπτυχιακή έρευνα της Κατερίνας Μανταδάκη (2017) υπό την εποπτεία της Μ. Καλαϊτζιδάκη.
Το Σάββατο θα υλοποιηθούν δύο εργαστήρια : Το πρώτο στην αίθουσα του ΞΕΝΙΑ θα αφορά στην ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με σχολικούς κήπους που έχουν υλοποιήσει εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου και το δεύτερο, ένας περίπατος με αντικείμενο τη φύση στην πόλη μας, που θα ξεκινήσει από το ΞΕΝΙΑ (είσοδος από Οδό Ψαρού).