Ισοψηφία για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μείωση στο μισό της δύναμης των Φιλελευθέρων και είσοδο των Πειρατών, των Πρασίνων και το κόμματος της δανόφωνης μειονότητας έβγαλε η κάλπη στο κρατίδιο του Σλεσβιχ-Χόλσταϊν, για την ανάδειξη του Κοινοβουλίου του κρατιδίου.
Τα κόμματα εξετάζουν τώρα τις δυνατότητες συνεργασίας, με τον νυν συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων να περνά αναγκαστικά στην ιστορία. Βέβαια η γερμανική πολιτική σκηνή έχει μπροστά της ένα νέο κρίσιμο «ραντεβού» για την σημαντικότερη μάχη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την επόμενη Κυριακή 13 Μαΐου.
Βάσει λοιπόν των καταμετρήσεων και των των exit poll, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: CDU 30,9%, SPD 30,3%, Πράσινοι 13,1%, FDP 8,2%, Πειρατές, 8,2% και SSW (της δανόφωνης μειονότητας) 4,5%. Το τελευταίο μπαίνει στη Βουλή, επειδή εξαιρείται από το όριο 5% για κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση.
Σημειώνεται ότι το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν γίνεται το τρίτο κρατίδιο που κατακτά το νέο κόμμα των Πειρατών.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει έτσι την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ούτε στη συγκυβέρνηση CDU και FDP αλλά ούτε και στο SPD και τους Πράσινους -και τα κόμματα πρέπει να αναζητήσουν τώρα νέους συνδυασμούς.
Ο Tόρστεν Άλμπιχ, επικεφαλής υποψήφιων των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο, έδειξε ότι προσβλέπει σε συγκυβέρνηση SPD, Πράσινων και SSW -έστω και με μόλις μία έδρα παραπάνω- αλλά το CDU και ο επικεφαλής του Γιοστ ντε Γιάγκερ επιμένει πως έχει την εντολή της κάλπης.
Σημαντικά κέρδη από τις εκλογές, εάν τα τελικά αποτελέσματα δεν παρουσιάσουν σημαντικές διαφορές, έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, αφού ενισχύονται κατά περίπου 5 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. ΄Ομως, το SPD δεν κατορθώνει να πετύχει το αποτέλεσμα στο οποίο στόχευε -την εξασφάλιση δηλαδή ανεξάρτητης συγκυβέρνησης με τους Πράσινους.
Τη μεγαλύτερη απώλεια καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι (χαμηλότερα κατά 6,5 μονάδες) που τουλάχιστον απέφυγαν την έξοδο από το κοινοβούλιο, όπως συνέβη σε άλλα κρατίδια.
Στο κρατίδιο των 2,8 εκατομμυρίων κυβερνούσαν από κοινού CDU και FDP -«αντίγραφο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα χαμηλά ποσοστά των Φιλελεύθερων (FDP) ίσως αναγκάσουν τους Χριστιανοδημοκράτες να στραφούν σε ευρύτερη συμμαχία για συγκυβέρνηση, ίσως και με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Στις προηγούμενες εκλογές του 2009, το FDP είχε συγκεντρώσει 14,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η πιο πρόσφατη ήττα σε μία σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στα κρατίδια, που επιβεβαιώνουν τη σημαντική αποδυνάμωση του «προτιμώμενου εταίρου» της Μέρκελ -και επαναφέρουν ως πιθανό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών μετά το 2013.
Στο Κίελο, το κόμμα της έχασε ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το 2009, συγκεντρώνει 22 έδρες όπως ακριβώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. αλλά παραμένει ανοιχτό ποια κόμματα θα απαρτίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.