11 Αυγούστου, 2023

Προσωπική επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου προς όλους τους δημάρχους επικεφαλής Ενώσεων Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Με άμεση ενέργεια και σε προσωπικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου απευθύνεται σε όλους τους δημάρχους επικεφαλής Ενώσεων Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

 

Με μία προσωπική επιστολή που εδράζεται στην από 30/05/2023 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, την παραμονή της συγκέντρωσης στη Χειμάρρα για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη, συμβάλει αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια για την απελευθέρωση, αρχικά, του Δημάρχου της Χειμάρρας και την αποκατάσταση στη συνέχεια της δημοκρατικής νομιμότητας.

 

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει:

 

«Ένας εκλεγμένος Δήμαρχος, ακριβώς όπως εσείς και εγώ, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κανένα νόμιμο και βάσιμο λόγο.

Φυλακίστηκε δύο ημέρες προ των εκλογών, εκλέχτηκε και παραμένει φυλακισμένος μέχρι να εκπέσει για τυπικούς λόγους του αξιώματός του.

Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να παραμείνουμε αμέτοχοι.

Αυτό συμβαίνει επι ευρωπαϊκού εδάφους και καταργεί αυτομάτως τις αξίες, τις αρχές και το σύνολο του ευρωπαϊκού νομικού μας πολιτισμού.

Εχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στο συνάδελφό μας.

Η παράνομη κράτηση του οδηγεί μεθοδευμένα στην έκπτωση από το αξίωμά του.

Η ανεκτική και φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κοινωνία μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απαθής μπροστά στην κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών μας αρχών, πολλώ δε μάλλον όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Όλοι οι Δήμαρχοι να ενώσουμε τη φωνή μας και να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας είναι φυλακισμένη κάτι συμβαίνει με τη Δημοκρατία στο σύνολό της στο Κράτος όπου συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα».

 

Όπως εγκαίρως άλλωστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε αποφασίσει ομόφωνα με ψήφισμά του, υπενθυμίζεται το σχετικό Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί:

 

Την άμεση απελευθέρωση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ζητάει με ψήφισμά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εκφράζει τη  συμπαράστασή του  στον προφυλακισμένο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και καλεί την Αλβανική Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση απελευθέρωσή του.

 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επισημαίνει στο ψήφισμά της ότι η προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη και η κράτησή του ακόμη και μετά την ανακήρυξη του συνδυασμού του ως νικητή στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

 

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει, πως δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, αποφάσισε στις 13 Μαΐου 2023 την προφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 Φρέντι Μπελέρη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 27 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυναμική παρουσία της ΚΕΔΕ στο Συνέδριο της Π.Ε. Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης» Λάζαρος Κυρίζογλου: «Κρίσιμη προτεραιότητα η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων για μια ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση»

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ουσιαστική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 24 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόεδρος ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου: «Η 25η Μαρτίου αποτελεί πυξίδα αξιών – Τιμούμε την ιστορία και προχωρούμε με ενότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης»

Με ιδιαίτερη τιμή και εθνική υπερηφάνεια, τιμούμε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, μια διπλή…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων σε πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών