Άρθρο Localit 17 Ιουλίου, 2024

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Μέτρα βιοασφάλειας από τους ιδιοκτήτες εκτροφών αιγοπροβάτων μετά την εμφάνιση του ιού της πανώλης

Για την παρουσία του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων, ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εισόδου του νοσήματος στις εκτροφές τους.

   Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ο ιός εντοπίστηκε σε εκτροφή αποτελούμενη από 264 ζώα, ενώ αυτά παρουσίαζαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (που θυμίζει εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα (πλάκες γκριζωπού χρώματος) με δυσοσμία στη στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

   Διευκρινίζεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεδομένου ότι ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τον ξενιστή του (μέχρι 72 ώρες), η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση -νόμιμη ή παράνομη- των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν. Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται με τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιμάται.

   Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες των εκτροφών συνιστώνται, μεταξύ άλλων, η περίφραξη των εγκαταστάσεων, η ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο – έξοδο των εγκαταστάσεων, ο τακτικός καθαρισμός, η απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, η αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, ο περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα, η παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες, ο έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, η απεντόμωση, μυοκτονία και ο καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μη κατηγοριοποιημένο 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Επιταχύνονται οι διαδικασίες μεταστέγασης του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΝΕΕΓΥΛ

Δεν ικανοποιείται η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου από τα αποτελέσματα της γεωλογικής έρευνας στο πρανές του…

Ενδιαφέρουν 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έντονη διαμαρτυρία έξι δημάρχων Δωδεκανήσου και Σάμου για την υποβάθμιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απαξίωση των τοπικών κοινωνιών και το νέο αδιέξοδο που…

Ενδιαφέρουν 21 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γλυφάδα: Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Δήμος για περιστατικά τηλεφωνικής απάτης

«Κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί περιστατικά απάτης τα οποία εμπλέκουν τον Δήμο Γλυφάδας», όπως…