Άρθρο Localit 14 Μαΐου, 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για στήριξη ποιοτικών τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου

Η προστασία της καστανιάς, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού της Ηπείρου και η πειραματική μελέτη για τις δυνατότητες καλλιέργειας του φυτού primula (λουλούδι του Δαρβίνου) είναι οι  πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες εντάσσονται στην προσπάθεια στήριξης των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου.

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στις πρωτοβουλίες αυτές, σημείωσε ότι  η περιφέρεια  Ηπείρου έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση και έχει διαθέσει πίστωση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, η οποία εντάσσεται στα ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Επίσης μετά από  προγραμματική σύμβαση με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διατέθηκε πίστωση για την ανάδειξη της ευεργετικής δράσης του μελιού της Ηπείρου.

«Είδαμε ότι κάποια από τα μέλια της περιοχής μας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουμε πολλούς παραγωγούς και θέλουμε να τους δώσουμε ταυτότητα (για το μέλι) όχι μόνο γεωγραφικής ένδειξης, αλλά και ειδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων. Προγραμματίσαμε μια έρευνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αντιοξειδωτικότητα του μελιού. Θα ξεκινήσουμε από την περιοχή του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, το Ζαγορίου, του Μετσόβου, του Περιστερίου, και θα συνεχίσουμε μέχρι τα Άγραφα, τα Τζουμέρκα, και την περιοχή του Σουλίου. Θα εξετάσουμε μέλι από όλες αυτές τις περιοχές για να δούμε τις ιδιότητές του. Έχει γίνει μια πρώτη έρευνα, θα την τελειοποιήσουμε και θα δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Επίσης με προγραμματική σύμβαση με το το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΙΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη με στόχο την εισαγωγή του φυτού Primula στην καλλιέργεια.

Μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά: «Έχουμε πάρει σπόρους από το οροπέδιο του Μετσόβου και τους φυτεύσαμε σε περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οι σπόροι που συλλέγονται εξετάζονται από το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για να διαπιστωθεί εάν έχουν διατηρήσει τις ιδιότητες που χρειάζονται στην φαρμακοβιομηχανία. Είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι θα υπάρχει απόδοση περίπου 5.000 (ευρώ) ανά στρέμμα. Θέλουμε αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε κάτι ποιοτικό διαφορετικό συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς».

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιστορική νίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταλύτης η ΚΕΔΕ για τις ΔΕΥΑ και τον ΝΟΚ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…