Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία από την εταιρεία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας.
Η Επιτροπή αποδέχτηκε επί της ουσίας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία:
- Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του φωτοβολταϊκού πάρκου θα είναι 1,075 Km2, το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.
- Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής.
- Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.
- Με τη δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ό,τι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από φωτοβολταϊκά στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.
- Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση φωτοβολταϊκό σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου. Για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.
- Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.
- Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) της λίμνης Πουρναρίου.
«Όχι» στο υδροηλεκτρικό στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής και για την υλοποίηση υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 2,3MW στον ποταμό Λούρο, στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας.
Σύμφωνα και με την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, το «όχι» στηρίχτηκε στο γεγονός ότι από τις πηγές Αγίου Γεωργίου υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, καθώς και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας της Αιτωλοακαρνανίας.
Η υπηρεσία αναφέρει ότι μέχρι να καθοριστούν οι ζώνες προστασίας των σημείων υδροληψίας των πηγών Αγίου Γεωργίου, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, δεν πρέπει να επιτραπεί η υλοποίηση οποιουδήποτε έργου στην ευρύτερη περιοχή ανάντη των πηγών, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει ή και να επιβαρύνει δυσμενώς την κατάσταση των υπόγειων υδάτων.
Σημειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο αυτό απασχολεί την επιτροπή. Αρνητική γνωμοδότηση υπήρχε και το 2019, με την εταιρία-φορέα υλοποίησης να επανέρχεται με συμπληρωμένο φάκελο. Επίσης αρνητικά έχουν γνωμοδοτήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμοι.