Άρθρο Localit 23 Μαΐου, 2012

Πάρμα: Τοπικό νόμισμα παράλληλο με το ευρώ για την αντιμετώπιση χρέους

Την υιοθέτηση τοπικού νομίσματος για την αντιμετώπιση του χρέους προβάλει ως λύση ο νέος δήμαρχος της Πάρμας, Φεντερίκο Πιτσαρόττι, ο οποίος αναλαμβάνει, επισήμως, καθήκοντα και προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, ο Φεντερίκο Πιτσαρόττι σκέπτεται να υιοθετήσει ένα τοπικό νόμισμα, παράλληλα με το Ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τεράστιο χρέος του δήμου, περίπου  εξακόσια εκατομμύρια ευρώ –  και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.

Οι σχολιαστές στον ιταλικό τύπο υπενθυμίζουν ότι ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», με το οποίο εξελέγη ο Πιτσαρόττι, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέκρινε δριμύτατα το τραπεζικό σύστημα και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «μια νίκη κατά του καπιταλισμού».

Τώρα ο νέος δήμαρχος της Πάρμας από την μια κάνει λόγο για «ενδεχόμενο προσωρινό δάνειο που θα μπορούσε να ληφθεί από τις τοπικές τράπεζες» και από την άλλη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», μελετά την υιοθέτηση του τοπικού νομίσματος.

Ο 42χρονος πρώην τραπεζικός υπάλληλος και νυν δήμαρχος φέρεται να είναι σε επαφή, με δυο γνωστούς οικονομολόγους του πανεπιστημίου «Μποκόνι» του Μιλάνου, το ίδιο στο οποίο διδάσκει και ο Μάριο Μόντι.

«Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να ξεπερνά το πρόβλημα των επιτοκίων και της διόγκωσης του χρέους, με σημείο αναφοράς την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών», τονίζουν τα δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Φεντερίκο Πιτσαρόττι, είναι η κατασκευή εργοστασίου καύσης των  απορριμμάτων. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά το κίνημα «Cinque Stelle» (Πέντε Αστέρων) έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο «κέντρο παραγωγής καρκίνου».

Ο νέος δήμαρχος δήλωσε ότι «θα εξετασθεί το θέμα με την εταιρία ανάδοχο του έργου και θα καταστρωθεί, παράλληλα, ένα σχέδιο, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, με στόχο να προσεγγίσει το 100% των απορριμμάτων».

Το πρόστιμο που θα έπρεπε να πληρώσει ο δήμος της Πάρμα, σε περίπτωση διακοπής των έργων κατασκευής του αποτεφρωτήρα, αγγίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο πόσο των εκατόν ογδόντα εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 06 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή του Δήμου Πέλλας στη Σύνοδο του Δικτύου B40 στο Ζάγκρεμπ

Ο Δήμος Πέλλας συμμετείχε στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ…

Ευρωπαϊκά 05 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση προς τους Δήμους για τα βραβεία Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα και Green Leaf 2028

Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις και χρηματοδότηση για περιβαλλοντικά έργα έχουν οι Δήμοι…

Ευρωπαϊκά 04 Φεβρουαρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στη Σύνοδο του Δικτύου B40 στο Ζάγκρεμπ

Θ. Μαμάκος: «Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι το εργαστήριο της σύγχρονης ευρωπαϊκής…