Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τη πανεπιστημιακή αστυνομία

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησαν με παρέμβασή τους σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης φοιτητές.

Την παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Σαμπίνα Κουρίζι, απευθύνοντας έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να βοηθήσει να «αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις καθώς, το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό για τους φοιτητές, ανοιχτό για Αύρα, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ που στρατοπεδεύουν εντός του ΑΠΘ».

Η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων κατήγγειλε πως οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μόνιμα στρατοπεδεύσει μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα και έχουν προβεί σε αναίτιους ελέγχους φοιτητών και καθηγητών εντός του ιδρύματος. Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα επεισόδια με συλλήψεις φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού χώρου κατά τη διάρκεια συναυλίας.

Έξω από το δημαρχείο όπου διεξαγόταν το Δημοτικό Συμβούλιο, την ώρα της παρέμβασης ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν πανό ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε ψήφισμα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Η Πόλη Ανάποδα», με το οποίο ζητούσαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, το οποίο καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου,  με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίζουν λευκό.

Αναλυτικά το ψήφισμα που απορρίφθηκε:

«Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μόρφωσης και έρευνας, χώρος της ελεύθερης έκφρασης, της ανάπτυξης και διάδοσης ιδεών, χώρος Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης. Η καθημερινή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων το έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης. Αποκορύφωμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου επιτέθηκαν με χημικά σε ένα μεγάλο, ειρηνικό πλήθος που παρακολουθούσε μια συναυλία.

Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος γνώσης και δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο «πεδίο βολής» κατά φοιτητών, διδασκόντων και εργαζόμενων.

Αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να μην υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από βιβλία, προσωπικό, πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, στέγαση, σίτιση και όχι από χημικά.

Είναι σαφές ότι όσο η Αστυνομία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, αυτό δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί τα ζητήματά της, διατηρώντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα της, όπως το Σύνταγμα ορίζει και όπως έχουν ήδη ζητήσει Σύγκλητοι πολλών ιδρυμάτων της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση και μόνιμη αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, Ο.Π.Π.Ι. κ.α.) από τον χώρο του πανεπιστημίου».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιδείνωση καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Από σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 20-12-2024) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην περιοχή…

Ενδιαφέρουν 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστρέφει τις πινακίδες από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από τη Δημοτική…

Ενδιαφέρουν 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρότυπο Παρατηρητήριο από την ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το έργο του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, και το οποίο παρακολουθεί…