Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, δημιουργείται στην Περιφέρεια Αττικής, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και με αφορμή την πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση που είχε ως συνέπεια και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
Μέσω του Παρατηρητηρίου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το πως εξελίσσεται το φαινόμενο των ρύπων στην Αττική. Τα αποτελέσματα από τις έρευνες, θα αναρτώνται σε τακτά διαστήματα, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ο περιφερειάρχης Αττικής παρακολουθεί στενά το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Παράλληλα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση, η Περιφέρεια εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.
«Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων, θα παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν χρειαστεί για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Συστήνουμε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Περιφέρειας για την προστασία της υγείας τους, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης.
Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία:
-Κατά το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ελάττωση των σχετικά αυξημένων επιπέδων που είχαν καταγραφεί σε θέσεις του δυτικού-νοτιοδυτικού τμήματος του Λεκανοπεδίου (π.χ. Χαϊδάρι, Κερατσίνι).
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου (1:00 – 5:00) και με την επικράτηση συνθηκών άπνοιας στο Λεκανοπέδιο, παρατηρήθηκε παροδική αύξηση των επιπέδων, κυρίως στον κεντρικό τομέα, στο Θησείο, αλλά και σε άλλες θέσεις (Γκύζη, Ζωγράφου).
Σε αυτό το χρονικό διάστημα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκε περίπου στα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μαύρο άνθρακα (BC), χαρακτηριστικό δείκτη ατελούς καύσης, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με μέση τιμή τα 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Δευτερευόντως, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ασθενέστερη αυξητική τάση παρατηρήθηκε και σε θέσεις του βορείου και βορειοανατολικού τμήματος, όπως στο Χαλάνδρι, καθώς και σε άλλες περιοχές (Βριλήσσια, Μελίσσια).
Γενικότερα, οι μέσες συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ευρύτερα στο λεκανοπέδιο παραμένουν σε χαμηλά-μέσα επίπεδα.